Remco Visser
Remco Visser Tech 10 mrt 2016 / 13:00 uur

Spelfout kost domme hackers 1 miljard

Een aantal hackers, die bezig waren om een bank in Bangladesh flink wat geld afhandig te maken, kunnen zich momenteel wel voor hun hoofd slaan. Door een domme spelfout kwam de computerkraak, waarbij bijna een miljard dollar kon worden verduisterd, voortijdig aan het licht, zo meldt Wall Street Journal.

De hackers hadden het vermogen van de centrale Bank van Bangladesh, dat gestald staat bij de Federal Reserve Bank in New York, in het vizier. In vier verzoeken aan de bank hengelden de cybercriminelen al 81 miljoen dollar binnen, dat werd overgemaakt naar rekeningen in Bangladesh en de Filipijnen.

Bij de vijfde poging liepen de hackers echter tegen de lamp. In plaats van ‘foundation’ was er namelijk ‘fandation’ geschreven in het transactieverzoek, waardoor de bank achterdochtig werd.

Miljard

Die achterdocht was terecht, zo bleek na onderzoek; ook bij andere banken bleken namelijk verzoeken uit te staan voor het overschrijven van hoge bedragen, die opliepen tot in totaal zo’n 1 miljard dollar. Na de ontdekking zou een groot deel van de gestolen 81 miljoen dollar overigens al terug zijn, zo meldt de centrale Bank van Bangladesh.

Volgens onderzoekers bevinden de hackers zich zelf niet in Bangladesh, maar wel grondige kennis hebben van de methodes binnen de centrale bank. Het blijft echter een mysterie hoe men precies toegang kon krijgen tot de systemen van de bank.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Spelfout kost domme hackers 1 miljard
Sluiten