Remco Visser
Remco Visser Tech 7 mrt 2016 / 16:10 uur

‘Privacy-bescherming op Tinder is ondermaats’

Tinder, een van de meestgebruikte datingapps in Nederland, schendt de privacy van gebruikers. De voorwaarden zijn ‘veel te vaag en te breed’ geformuleerd, concludeert de Consumentenbond in een maandag verschenen onderzoek.

Consumenten die de app willen gebruiken, moeten tijdens het installeren hun account koppelen aan Facebook. Tinder vist vervolgens het e-mailadres, de profielnaam, vriendenlijst, geboortedatum, het geslacht, arbeidsverleden, de seksuele voorkeur, foto’s, video’s en vind-ik-leuks uit Facebook en behoudt zich het recht deze gegevens door te sturen aan derden zoals adverteerders en handelaren in persoonsgegevens, stelt de Consumentenbond.

Volgens de bond stuurt Tinder dan ook allerlei persoonlijke gegevens uit Facebook-accounts van gebruikers door naar derden. Zelfs het flirtgedrag in de datingapp zelf stuurt Tinder door.

Toestemming

,,In de algemene voorwaarden van Tinder geven gebruikers feitelijk toestemming om voor eeuwig van alles te doen met hun persoonlijke gegevens, zoals chats, foto’s en video’s. Dit is extra kwalijk omdat kinderen vanaf dertien jaar al gebruik kunnen maken van Tinder en gebruikers hun account niet kunnen verwijderen. Bovendien kan Tinder zijn privacyvoorwaarden aanpassen zonder gebruikers daarover te informeren”, zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

De bond heeft toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek en bestudeert verder hoe het Tinder kan aanspreken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Privacy-bescherming op Tinder is ondermaats’
Sluiten