Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Tech 7 mrt 2016
Leestijd: 4 minuten

10x waarom je eigenlijk moet kappen met Facebook

Als je een gemiddelde social media gebruiker bent, spendeer je zo’n 18 minuten per dag aan Facebook, wat neerkomt op 2 uur en 6 minuten per week. Verspilde tijd én het kan ook nog eens heel slecht zijn voor je fysieke en mentale toestand.

Het dwangmatig controleren van de site voordat je gaat slapen, kan ervoor zorgen dat je veel slechter slaapt. Je concentratieboog verkleint, je wordt jaloers op je vrienden en nog veel meer, dus hoog tijd om er gewoon mee te kappen. Hier tien redenen waarom een leven zonder Facebook eigenlijk veel beter is.

1. Facebook verpest je slaap

Het gebruik van social media kan je slaapritme in de war gooien, blijkt uit verschillende onderzoeken. Onder andere het licht van je telefoon zorgt ervoor dat je minder snel in slaap valt. En het omgekeerde is ook waar, als je niet genoeg slaap krijgt, schijn je dwangmatig je Facebook te gaan checken. Tijd om die cirkel te doorbreken dus.

2. Depressies loeren

Als je teveel tijd doorbrengt op Facebook, zouden gevoelens van afgunst aangewakkerd worden. Dat staat in een onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd. En juist die afgunst kan doorslaan in een depressie.

De co-auteur van het onderzoek, dokter Margaret Durffy van de Universiteit van Missouri, zei over het onderzoek: ,,We hebben gevonden dat als Facebook-gebruikers gevoelens van afgunst ervaren door de activiteiten of levenswijze van hun vrienden, zij zich vaker depressief voelden." Als je besluit niet te stoppen met Facebook, houd dan gewoon in je achterhoofd dat iedereen z’n beste momenten online deelt.

3. De batterij

Naast het feit dat de Facebook-app steeds meer ruimte inneemt op je telefoon (na elke update wordt het programmaatje groter, let maar eens op) is het ook een batterijvreter. Facebook zegt bezig te zijn met een oplossing voor dit probleem, maar tot die tijd geven ze toe dat de app veel van je batterij kost. Het verwijderen van de app kan je batterij een boost van maar liefst twintig procent geven.

4. Geen Facebook = meer focus

Uit weer een ander onderzoek is gebleken dat de aandachtsboog echt kleiner wordt, als je meer tijd aan social media besteed. De constante afleiding die onze ‘digitale levens’ ons geven zouden de chemie in onze hersennen veranderen, waardoor onze focus wegdruppelt. Hoe vaak heb jij je telefoon vandaag al gecheckt terwijl je eigenlijk moet werken?

5. Je relatie

Hoe stom het ook klinkt, Facebook kan eraan bijdragen dat je relatie klapt. Je hoort wel eens ‘vroeger was de liefde makkelijker, omdat oma niet continu kon checken waar opa was.’ En misschien is dat ook wel echt zo. Het continu willen checken van je online leven kan intieme momentjes natuurlijk heel erg verpesten.

Daarnaast kan je via social media ook gemakkelijk andere, misschien wel leukere, mensen leren kennen dan jouw vriend of vriendin.

6. Je wordt sociaal gestoord

Oké, het is niet dat je na die 18 minuten Facebook per dag meteen niet meer weet hoe je ‘hoi’ moet zeggen, maar je gesprekjes zouden wel ongemakkelijker worden. Onze afhankelijkheid van social media zou ervoor zorgen dat we het lastiger vinden om in het echt tegen iemand te praten.

7. Tijdverspilling

Hoe meer tijd je op Facebook doorbrengt, hoe slechter je je gaat voelen. Dat blijkt uit een gedragswetenschappelijk onderzoek. Dit zou zo zijn, omdat veel mensen voelen dat het een verspilling van hun tijd is.

,,Het bleek zo te zijn dat, in vergelijking met surfen over het internet, Facebook als minder zinvol werd gezien. Minder nuttig en meer tijdverspilling, wat vervolgens leidde tot een slechter humeur." Vertelde Christina Sagioglou en Tobias Greitemeyer, gedragswetenschappers van de universiteit van Innsbruck in Oostenrijk.

8. Het werkt verdovend

Critici die social media langere tijd hebben bestudeerd zeggen dat het ritme van Facebook, wat ervoor zorgt dat de posts die je ziet gebaseerd worden op de posts die je hebt aangeklikt, verdovend werken. Het continu blootgesteld worden aan dingen die je al weet of waar je het mee eens bent wordt saai, zo blijf je niet kritisch.

9. Facebook kent je door en door

Mede door het feit dat je te zien krijgt wat je leuk lijkt te vinden, weet Facebook uiteindelijk heel veel van je. Ze houden bij waar je op klikt, hoe vaak en wanneer. Klik jij op een voetbalberichtje? Dan krijg je voortaan veel meer voetbalberichten te zien.

Uiteindelijk zou het medium hierdoor zo slim worden, dat experts bang zijn dat marketeers en politici er met deze informatie vandoor gaan en het gebruiken. Zo zou uiteindelijk betwijfeld kunnen worden of we nog wel een vrije wil hebben, of echt een slaaf van de consumptiemaatschappij geworden zijn.

10. Ook als je gaat slapen

Het platform zou zelfs weten wanneer je gaat slapen en hoe laat je weer opstaat. Eigenlijk weet Facebook alles van je, zonder dat je het doorhebt wordt allerlei data opgeslagen door onderliggende bedrijven. Dat diepe, duistere geheim? Zuckerberg kent ‘m.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.