Remco Visser
Remco Visser Tech 13 feb 2016 / 14:00 uur

‘Roofvogels niet opgewassen tegen drones’

De inzet van roofvogels als wapen tegen drones, zoals de politie heeft geopperd, is volgens valkeniers een slecht idee. Dat schrijft dagblad De Stentor zaterdag. Volgens de professionals is het plan levensgevaarlijk.

Roofvogels zijn volgens de Landelijke Eenheid van de politie één van de mogelijke tegenmaatregelen tegen drones, die bijvoorbeeld door terroristen of bij ordeverstoringen zouden kunnen worden gebruikt. Het ministerie van Veiligheid en Justitie doet samen met politie en marechaussee onderzoek naar die tegenmaatregelen.

Demonstratie

De vorige week gelanceerde demonstratievideo waarin een zeearend een kleine drone uit de lucht plukt, is een hit op internet. Van Londen tot Washington zou er belangstelling zijn voor het Nederlandse idee om drones te vangen met vogels.

Roofvogel-deskundigen zijn echter iets minder onder de indruk van de beelden. Kijkers worden volgens hen op het verkeerde been gezet doordat bij de demonstratie een stil hangende consumenten-drone werd gebruikt, met propellers van zacht plastic. Volgens valkeniers zijn professionele drones echter veel te snel en te zwaar om door een vogel gegrepen te worden.

Beslissing

Ondanks de kritiek is de politie echter niet van plan de proef stop te zetten. Deze zomer valt dan de beslissing of het gebruik van roofvogels wordt doorgezet.

Reageer op artikel:
‘Roofvogels niet opgewassen tegen drones’
Sluiten