Paul Buckley
Paul Buckley Tech 16 feb 2016 / 13:30 uur

Gaan robots iedereen werkloos maken?

Dit weekend vond de jaarlijkse bijeenkomst van de Amerikaanse Associatie voor de Voortuitgang van Wetenschap plaats. Er werd daar veel gesproken over de ontwikkelingen van artificiele intelligentie en robots.

Experts verwachten dat de banen van 70% van de wereldbevolking tegen het einde van deze eeuw uitgevoerd zullen worden door robots. Zo worden zelfrijdende auto’s al druk getest. Er wordt verwacht dat autorijden tegen 2040 volledig geautomatiseerd zal zijn – daarmee verdwijnen bijvoorbeeld heel veel bannen in de transport en logistiek sectoren.

Kloof

Sommige denkers verwachten dat deze ontwikkeling zal leiden tot polarisatie. De simpelste banen zullen in eerste instantie te duur zijn om te automatiseren, en de moeilijkere bannen te lastig om door robots te laten doen. Hierdoor kan er een grote kloof ontstaan tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Eerder waarschuwden wetenschappers als Stephen Hawking voor de opkomst van machines. Op de beurs werd echter meer aandacht besteed aan hoe mensen omgaan met de veranderingen. Experts riepen overheden op na te denken over wetgeving omtrent machines, en aandacht te besteden aan wat mensen moeten doen als ze geen 40 uur per week meer kunnen werken.

Gelukkig (?) zijn robots voorlopig nog niet altijd even capabel:

https://www.youtube.com/watch?v=4WX58CZwyiU

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gaan robots iedereen werkloos maken?
Sluiten