Remco Visser
Remco Visser Tech 1 feb 2016 / 18:50 uur

ECB: Binnenkort betalen met 06-nummer

Binnenkort geld overmaken via een e-mailadres of telefoonnummer? Als het de Europese Centrale Bank ligt wordt dat binnenkort mogelijk, zo meldde directielid Yves Mersch in een interview met de zakelijke nieuwszender RTLZ.

De ECB werkt volgens Mersch momenteel namelijk aan een nieuw mobiel betalingssysteem, waarbij het IBAN-nummer wordt gekoppeld aan een telefoonnummer of e-mailadres. Dat moet het betalingsverkeer versimpelen.

Gemak

Men verwacht uiterlijk binnen drie jaar dit nieuwe betalingssysteem in te kunnen voeren, dat gaat gelden voor heel Europa. Het wordt daardoor makkelijker om geld over te maken naar het buitenland. Het geld is na overboeking naar een andere rekening direct beschikbaar, ook als tussen verschillende banken geld wordt overgemaakt.

De centrale bank is volgens Mersch nog bezig met het wegwerken van ,,technische en juridische obstakels”, zo liet hij weten aan RTLZ. In Europese landen gelden verschillende regels die het invoeren van een dergelijk betaalsysteem kunnen belemmeren en daarom zal wetgeving mogelijk moeten worden aangepast. Bij technische obstakels noemde Mersch het voorbeeld dat mensen soms meerdere IBAN-nummers hebben, maar slechts één telefoonnummer. Hiervoor worden momenteel oplossingen ontwikkeld.

Banken

Uit een rondgang van de nieuwszender bij ING, Rabobank en ABN AMRO komt naar voren dat zij positief zijn over de plannen van de ECB.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
ECB: Binnenkort betalen met 06-nummer
Sluiten