IngelisedeVries
IngelisedeVries Tech 20 feb 2016 / 19:35 uur

Apollo 10 hoorde ‘buitenaardse maanmuziek’

Tot voor kort dacht de wereld dat de maanmissies van NASA in 1969 helemaal soepel gingen. Maar zo soepel ging het maanritje van Apollo 10, twee maanden voor de befaamde maanlanding, helemaal niet. Een uur lang verloor de bemanning radiocontact met aarde.

Het verliezen van het radiocontact is het bijzondere niet. Het feit dat de astronauten allemaal een soort ‘maanmuziek’ hoorden, maakt het verhaal wat mysterieuzer. De astronauten vlogen aan de achterkant van de maan toen er een vreemd geluid over de radio te horen was.

Geheim

In opnames is te zien hoe de drie astronauten meerdere malen zeggen dat het vreemde muziek is. Ze lijken er niet echt van te schrikken, de astronauten lijken er zelfs vrolijker van te worden. Wel wordt er even gediscussieerd of dit aan NASA gemeld moet worden.

„De Apollo-crew was erg gewend aan geluiden die ze zouden moeten horen”, zegt Apollo 15-astronaut Al Worden in Science Channel’s nieuwe serie NASA’s Unexplained Files. „Ik denk dat als er iets opgenomen is, dat er ook echt wat was. NASA hield informatie geheim voor het grote publiek als ze dachten dat dat beter was.” In 2008 werden de documenten en opnames ontdekt, waarna wetenschappers jarenlang op onderzoek uitgingen wát dit geluid nou kan zijn.

Vreemde geluiden

Vreemde geluiden worden wel vaker gehoord. Zo is er rondom Saturnus een geluid opgevangen dat als een buitenaardse taal zou kunnen klinken. Helaas blijken we nog steeds geen leven buiten aarde te hebben ontdekt: door magnetische golven in de atmosfeer van de planeet is er een gek geluid te horen. Voor de maan gaat die verklaring niet op, de maan heeft geen atmosfeer.

„Er zijn talloze incidenten geweest waar astronauten de ruimte in vlogen en dingen hoorden die ze niet kenden”, zegt Worden tegen de Huffington Post. „Ik hou alle opties open als het gaat om wat het zou kunnen zijn. Het is wat iemand gehoord heeft, en dat is lastig te bewijzen.”

Maangeluid

Science Channel komt binnenkort met de serie. Er zijn al twee fragmenten te zien over het vreemde geluid achter de maan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apollo 10 hoorde ‘buitenaardse maanmuziek’
Sluiten