Bianca Brasser
Bianca Brasser Tech 31 jan 2016 / 14:02 uur

Wanneer landt die bezorgdrone nou eens voor de deur?

Project Wing, Parcelcopter 3.0 en Prime Air, het zijn de namen van de drie bekendste bezorgdrones in wording. Maar hoe lang duurt het nou nog voordat jouw bestelde pakketje met een drone voor de deur wordt gedropt? Vier vragen over de vliegende postbodes van de toekomst.

1 Wat staat de bezorgdrone nog in de weg?

Op dit moment zijn verschillende partijen bezig een bezorgdrone te ontwikkelen. De grootste en bekendste zijn Google, bezorgdienst DHL en webwinkel Amazon. De basis van deze drones is hetzelfde: ze moeten met een pakketje van A naar B vliegen. Het verschil, en daarmee ook de moeilijkheid, zit ‘m in de manier waarop het pakketje vervolgens gedropt wordt.

„Dat vergt nog heel wat werk”, weet Robin van de Putte, oprichter van de Nederlandse dronefabrikant Aerialtronics. „Vliegen is het probleem niet, en een pakketje op een open plek van zo’n 10 bij 10 meter droppen lukt ook wel. Maar om dat pakketje precies voor een voordeur te krijgen, zonder dat de drone tegen dingen aanbotst, is lastig.”

En dan is daar ook nog de regelgeving als een grote hobbel in de weg van de bezorgdrones. In Nederland, en vrijwel elk ander land, moet een drone altijd in het zicht van de bestuurder blijven vliegen. Het zelfstandig laten rondvliegen van een drone, is nog verboden. Veiligheid speelt hier een belangrijke rol.

2 Wat zijn de oplossingen?

Wat betreft regelgeving: „Afwachten en hopen dat de techniek zich de komende jaren zal bewijzen”, zegt Van de Putte.

Voor het precies bezorgen aan huis vroeg Google deze week patent aan op een soort ‘ontvangstbak’. Deze bak gebruikt infraroodsignalen om de drone naar zich toe te lokken. Zit het pakketje eenmaal in de bak, dan rijdt deze verder naar bijvoorbeeld je achtertuin of garage, zo is het idee.

Het prototype-bezorgdrone van Amazon bezorgt rechtstreeks in de tuin, zo is te zien in een promotiefilmpje dat eind vorig jaar online verscheen. De klant heeft vooraf een soort landingsplatform met het Amazonlogo op het gazon gelegd. Hoe dat moet met huizen zonder tuin? Daar rept het filmpje niet over.

3 Hoelang gaat het dan nog duren voordat een pakketje met een drone wordt bezorgd?

Google heeft het over 2017. Van de Putte stelt dat er dan ongetwijfeld een werkend concept is, maar denkt zelf dat het nog zeker vijf jaar gaat duren voordat pakketjes voor commerciële doeleinden met een drone bij jou en mij thuis worden bezorgd. „De eerste fase zal het bezorgen van prioriteitsmiddelen zijn. Denk aan medicijnen van en naar een ziekenhuis”, zegt Van de Putte. „Wat betreft wetgeving zal hier ook sneller iets voor geregeld worden, verwacht ik. Pas daarna komt de fase met pakketjes van commerciële partijen thuisbezorgen.”

4 Wat is er eigenlijk mis met een gewone postbezorger?

Voor wie minstens een dag op zijn bestelde product kan wachten: helemaal niks. Maar als iemand echt zit te springen om een product, kan dit met een drone een stuk sneller worden bezorgd. En daar kunnen webwinkels weer aan verdienen. „Op ‘next hour delivery’ kunnen partijen een leuke marge pakken. Puur commercieel”, zegt Van de Putte.

Reageer op artikel:
Wanneer landt die bezorgdrone nou eens voor de deur?
Sluiten