Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Tech 20 jan 2016 / 19:56 uur

Negende planeet ontdekt en het is niet Pluto

Er was nogal wat ophef toen bleek dat Pluto toch geen planeet is. Uit troost doopte men ‘m tot een dwergplaneet. Maar de woedende menigte kan haar hart weer ophalen, wetenschappers van Caltech beweren dat er negen planeten in ons zonnestelsel ronddwalen.

De onderzoekers laten in een persbericht weten dat er overtuigend bewijs is gevonden dat deze nog mysterieuze planeet op grote afstand om de zon draait. De naamloze planeet is flink wat groter dan zijn vermeende voorganger: hij is zo’n 500 keer zwaarder dan Pluto. Ook is de planeet groter dan die van ons: zo’n tien keer.

De afstand naar de planeet is twintig keer groter dan de gemiddelde afstand van Neptunes naar de zon. Scientas zet dat in perspectief: Neptunus is 4,5 miljard kilometer verwijderd van de zon. Dat betekent volgens de website dat een ruimteschip 90 miljard kilometer moet afleggen om de nieuwe planeet te bezoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Negende planeet ontdekt en het is niet Pluto
Sluiten