Metro
Metro Tech 5 jan 2016 / 13:01 uur

Legaal gokken op internet komt in zicht

Het wetsvoorstel lag al sinds 2014 bij de Kamer, maar er lijkt nu toch eindelijk schot te komen in de legalisering van online gokken. Dat concludeert staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

Het grootste knelpunt rond het wetsvoorstel om het gokken op internet legaal te maken was de hoogte van de belasting die winnaars over hun prijzen moeten betalen. Het kabinet wilde een lagere belasting heffen voor online kansspelen om niet uit de pas te lopen met het buitenland.

Veel Nederlanders wagen nu al regelmatig illegaal een gokje via buitenlandse kansspelaanbieders. Uit recent onderzoek blijkt dat hier een paar honderd miljoen euro per jaar mee is gemoeid.

Tarief

Het kabinet wilde dan ook een tarief van 20 procent, 9 procent lager dan casino’s en loterijen in Nederland. Maar dat vond de Kamer niet goed. Regeringspartijen VVD en PvdA hebben nu afgesproken dat het belastingtarief ook voor online gokken 29 procent wordt. Als de gokmarkt na drie jaar groter blijkt dan verwacht, dan kan het belastingtarief voor alle kansspelen omlaag naar 25 procent. De PvdA zal dit voorstel van de VVD steunen.

Bescherming

Doel van de legalisering is om de gokmarkt te moderniseren en de Nederlandse spelers te beschermen. Als het belastingtarief dan te hoog zou zijn, zullen mensen toch blijven kiezen voor een illegale aanbieder, is de gedachte van Dijkhoff.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Legaal gokken op internet komt in zicht
Sluiten