J. Geerdink
J. Geerdink Tech 14 jan 2016 / 17:29 uur

Cyberpedo’s gepakt na onderzoek Belgische journalist

Onderzoek van de Belgische journalist Peter Dupont heeft er eind vorig jaar toe geleid dat in de Filipijnen twaalf meisjes, waarvan elf minderjarige, zijn bevrijd uit de klauwen van een netwerk cyberpedofielen. De Filipijnse autoriteiten doen nu onderzoek naar klanten uit onder meer de Verenigde Staten, Canada, Korea, Australië en de Europese Unie.

Dupont wist als één van de eersten te infiltreren in Webcam Child Sex Tourism (WCST), een organisatie die volwassen klanten tegen betaling georchestreerd kindermisbruik via livestreaming biedt. Zo ook vanuit een huis in Tambacan, een beruchte sloppenwijk in de extreem arme stad Iligan. Daar werden de twaalf meisjes, waarvan de jongste pas 7 jaar oud was, bevrijd en hield de politie bovendien vijf verdachten aan.

In kaart

De inval op 3 november volgde op informatie die Dupont in september had doorgegeven aan het Women and Children Protection Center (WCPC) van de politie in het Aziatische land. De Belgische onderzoeksjournalist bracht verschillende WCST-netwerken in kaart en verzamelde daarnaast de namen van meer dan tweehonderd klanten wereldwijd. Het nieuws is nu pas naar buiten gebracht omdat de politie eerst verder onderzoek wilde doen.

WCST is een explosief groeiende tak op de Filipijnen doordat het voor pedofielen relatief veilig is. Zij hoeven niet langer kinderporno te downloaden en kunnen bovendien hun eigen wensen kenbaar maken bij de aanbieders.

Nederlandse documentaire

Dupont, die wekenlang ondergedoken zat, werkt samen met de Nederlandse regisseur Jacco Groen aan de documentaire Children of the Webcam over zijn ervaringen met de cyperpedofielen. De film moet later dit jaar verschijnen. Daarnaast is hij een inzamelingsactie begonnen om de bevrijdde meisjes een steuntje in de rug te kunnen geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Cyberpedo’s gepakt na onderzoek Belgische journalist
Sluiten