Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 21 dec 2015 / 14:23 uur

Vergeten en verdwenen: de slachtoffers van internet

De eerste internetpagina ging afgelopen zondag 25 jaar geleden de lucht in. Het duurde acht maanden voordat mensen buiten de Zwitserse organisatie CERN erbij konden, maar sindsdien is het hard gegaan met de ontwikkeling en hebben we door het internet steeds minder nodig. Veel dat we toen veelvuldig gebruikten, is nu uitgestorven of zo goed als overbodig. Metro zet een aantal van de verdwenen producten op een rijtje.

De fax

De komst van het internet heeft ervoor gezorgd dat het uitwisselen van niet-gesproken berichten een stuk sneller gaat. Tot dat moment was de fax de voorloper op dat gebied. Via een telefoonverbinding werden er pagina’s gescand op in bijvoorbeeld Amsterdam om vervolgens in Rotterdam uit de fax te rollen. Tegenwoordig e-mail je gewoon een pdf’je.

CD’s en floppy’s

Computerprogramma’s, muziek, films en spellen moesten vroeger allemaal apart gekocht worden in winkels. Inmiddels worden deze grotendeels gedownload, zowel legaal als illegaal. Ook worden de kleine externe schijven steeds minder gebruikt om bestanden op te slaan. Opties als WeTransfer, iCloud en Dropbox zorgen ervoor dat je je documenten op elke andere computer kan openen. Zolang er maar WiFi is natuurlijk.

Discman

Door het massaal downloaden van muziek heeft iedereen tegenwoordig een heel diverse en uitgebreide muziekcollectie. Een album van één artiest volstaat niet meer, net zoals je eigen gebrande cd met verschillende zangers. Alle tracks passen tegenwoordig in een apparaatje van een handvol kubieke centimeter. En als je de muziek zat bent, kijk je op datzelfde apparaat een filmpje.

Encyclopedieën en woordenboeken

Om iets op te zoeken hoef je tegenwoordig niet meer minuten te bladeren in naslagwerken. Wikipedia en Google zijn tegenwoordig de beste vrienden van nieuwsgierigen. Googelen is inmiddels zelfs opgenomen in de Dikke van Dale. Al is het nog maar de vraag of iemand dat woord ooit in het woordenboek gaat opzoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vergeten en verdwenen: de slachtoffers van internet
Sluiten