Andrea Peelen
Andrea Peelen Tech 16 dec 2015 / 14:38 uur

Miljoenen mensen geen toegang tot Facebook in 2016

Op je telefoon door je Facebook tijdlijn scrollen of even snel iets opzoeken via Google; voor de meeste mensen onder ons is dit aan de orde van de dag. Maar ben je in het bezit van een telefoon die ouder is dan vijf jaar? Grote kans dat je vanaf 1 januari 2016 geen toegang meer hebt tot deze websites.

Nieuwe codering

Dit blijkt uit plannen die ervoor moeten zorgen dat bekende websites beter beveiligd worden, meldt HLN.be. Op dit moment zijn de meeste al gecodeerd en te herkennen aan het kleine slotje en de ‘http’ voor een URL, waardoor je zeker weet dat je op de echte website surft. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat deze manier van beveiligen niet helemaal waterdicht is en vaak misbruikt wordt. Een beveiligingsinstituut heeft daarom besloten om de codering aan te scherpen, met alle gevolgen van dien.

Ongelijkheid

Omdat oudere telefoons en computers de nieuwe beveiliging niet ondersteunen, zullen volgens onderzoek van Facebook en CloudFlare meer dan 37 miljoen gebruikers een internetbezoekje moeten skippen. Een groot deel van de gedupeerden is afkomstig uit ontwikkelingslanden, zoals Kameroen, Soedan en Jemen. Matthew Prince, CEO van CloudFlare, ziet de ongelijkheid tussen internetgebruikers die op deze manier ontstaat. ”Het is belangrijk om te onthouden dat het internet niet alleen is voor mensen met de nieuwste laptops en een iPhone 6,” zegt hij in een interview met Buzzfeed.

Oplossing

Gelukkig zijn de websites zelf het niet allemaal eens met de grote verandering: Facebook heeft aangegeven een eigen mechanisme in te bouwen die de oudere apparaten wel kan ondersteunen. Zij blij, een hoop andere mensen blij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Miljoenen mensen geen toegang tot Facebook in 2016
Sluiten