Remco Visser
Remco Visser Tech 23 dec 2015 / 11:15 uur

Drones ingezet voor inspectie IJslandse vulkaan

Wetenschappers op IJsland zetten drones in om de potentieel gevaarlijke vulkaan Katla in de gaten te houden. De vulkaan heeft het in zich om meer schade aan te richten dan de Eyjafjallajökull, die in 2010 door een uitbarsting een deel van het internationale luchtverkeer lamlegde.

De drones bieden onder meer de mogelijkheid goede driedimensionale kaarten te maken waarop veranderingen in het oppervlak zijn waar te nemen, meldt Sky News. Ook kunnen ze worden voorzien van infraroodcamera’s om thermale activiteit te spotten. De inzet van helikopters is stukken duurder.

De Katla ligt onder een enorme gletsjer verscholen en barst ongeveer twee keer in de honderd jaar uit. De laatste keer was in 1918, met enorme overstromingen als gevolg. Met een nieuwe eruptie wordt rekening gehouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Drones ingezet voor inspectie IJslandse vulkaan
Sluiten