Remco Visser
Remco Visser Tech 12 nov 2015 / 08:27 uur

Wetenschappers ontwikkelen touchscreen zonder touch

Onderzoekers in Stuttgart en München werken aan een scherm dat kan worden bediend zonder het aan te raken. Het ‘contactloze touchscreen’ zou vooral om hygiënische redenen interessant zijn, omdat er minder bacteriën en ziektekiemen op het scherm terechtkomen dan bij gewone aanraakschermen.

De onderzoekers het Max Planck Instituut in Stuttgart en de Universiteit van München hebben zogenoemde nanostructuren ontwikkelt die reageren op vocht. Door de vingers van mensen wordt namelijk constant een kleine hoeveelheid vocht afgestoten. Een scherm met de nieuwe techniek kan daardoor vingers op een afstand van een aantal millimeter herkennen.

Bacteriën

De schermen kunnen worden gebruikt voor smartphones en tablets, maar bijvoorbeeld ook bankautomaten. Omdat veel verschillende mensen daar gebruik van maken, is de kans op verspreiding van ziektekiemen en bacteriën groter.

De onderzoekers lopen wel nog tegen een aantal problemen aan. Zo moet er nog een beschermende laag worden gemaakt om schade aan het scherm te voorkomen. Ook is de techniek nu nog te duur om op grote schaal toe te passen.

Reageer op artikel:
Wetenschappers ontwikkelen touchscreen zonder touch
Sluiten