Rens Oving
Rens Oving Tech 22 okt 2015 / 16:39 uur

Politievirus dat je computer gijzelt, duikt weer op

De computer loopt vast, meestal tijdens het surfen op internet, en een waarschuwing verschijnt in beeld. Volgens de politie heb je je schuldig gemaakt aan een strafbaar feit en moet je een boete betalen. Totdat je dit doet, is je computer onbruikbaar. Gegijzeld door de politie.

Het is uiteraard het werk van criminelen, die uit naam van de politie geld proberen te verdienen. Bij de Fraudehelpdesk komen de afgelopen dagen veel meldingen binnen van slachtoffers van zulke virussen.

Gijzelsoftware

Twee jaar geleden vormde zogenoemde gijzelsoftware (ransomware) uit naam van de politie een ware plaag. Daarna werd het even rustig. Wel doken vergelijkbare virussen op die misbruik maakten van Bol.com, PostNL en DHL.

Voorbeeld van een politievirus

De virussen zitten meestal verstopt in advertenties en kunnen ongemerkt op je computer terechtkomen. Als ze eenmaal geactiveerd zijn, blokkeert de waarschuwing het normale gebruik. Om de pc weer te kunnen gebruiken, moet een bedrag overgemaakt worden.

Niet betalen

Van de meeste gijzelvirussen is bekend hoe deze te verwijderen zijn. Betalen is dus nergens voor nodig en wordt sterk afgeraden. Volgens de politie lost betalen niets op omdat de computer bijna nooit helemaal ontgrendeld wordt. Daar komt nog bij dat slachtoffers nog kwetsbaarder worden voor andere afpersmethodes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politievirus dat je computer gijzelt, duikt weer op
Sluiten