Job Halkes
Job Halkes Tech 8 okt 2015
Leestijd: 3 minuten

iPhone 6s: Beter, sneller maar wel goed aan de prijs

Applefans kijken uit naar vrijdag, want de iPhone 6s gaat dan in de verkoop. Maar is het toestel de moeite waard om naar de winkel te rennen? En klopt het een beetje wat Apple beweert over het nieuwe toestel? Metro legt de iPhone 6s op de pijnbank.

Sterker toestel
Apple zegt: We hebben de voorkant voorzien van een nieuw soort glas, namelijk ion-X. Dit is het sterkste glas dat bestaat en is twee keer zo sterk als zijn voorganger. De rest van het toestel bestaat uit een sterker soort aluminium genaamd 7000-aluminium. Dat is 60 procent sterker dan de iPhone 6.
Metro zegt: Dat is goed nieuws, want iedereen kent wel iemand met een barst in zijn of haar iPhone-scherm. Toch vind je op internet wel berichten dat het met die stevigheid toch tegenvalt, al is het nog niet zo erg als bij de 6. Die werd krom als je ‘m een tijd lang in je achterzak stopte. Volgens een materiaaldeskundige die we raadpleegden kloppen de cijfers van Apple, maar blijft het zaak je telefoon goed te beschermen, want niets is onbreekbaar.

3D Touch
Apple zegt: Met deze nieuwe functie krijgen apps een nieuwe dimensie. Door met een bepaalde kracht op het scherm te drukken krijgt je nieuwe opties. De telefoon registreert hoe hard je drukt. Volgens Apple scroll je zo een stuk makkelijk door bijvoorbeeld je e-mailbox.
Metro zegt: Dit is toch wel de opvallendste feature. Druk bijvoorbeeld licht op een mailtje en je krijgt een preview te zien. Druk je dan nog wat harder, dan opent de mail. Swipe je naar beneden, dan kan je meteen antwoorden. Ook als je op de camera-app drukt krijg je meerdere opties. Je moet het wel even onder de knie krijgen, maar handig is het zeker. Nu maar hopen dat andere ontwikkelaars ook met apps komen die gebruik gaan maken van deze functie.

Zo werkt 3d touch:

View post on imgur.com

Betere camera
Apple zegt: We hebben onze 6s-serie voorzien van een nieuwe 12-megapixel camera, waarmee je ook video’s in 4K-kwaliteit kunt maken. Ook is de autofocus supersnel en is de flitser vernieuwd. Maak je een selfie? Dan doet het scherm dienst als flitser. En met livefoto’s krijg je bewegende plaatjes.
Metro zegt: De camera kon de upgrade wel gebruiken om de concurrentie bij te benen. Wij merken dat de foto’s zeker scherper zijn dan bij zijn voorganger. Maar als we in het donker aan de slag gaan blijkt het nog niet helemaal optimaal te werken. Daarin moet Apple toch nog andere merken voor zich dulden. De livefoto is leuk, zeker omdat er ook geluid bij zit. Alleen als je dat deelt met iemand die geen iPhone heeft wordt het al een stuk lastiger. Diegene moet over een speciale player beschikken. En als .gif opslaan lukt helaas niet.

foto met iPhone 6

View post on imgur.com

foto met iPhone 6s

View post on imgur.com

Verbeterde processor
Apple zegt: De buitenkant mag dan misschien niet veel veranderd zijn, de binnenkant des te meer. De A9-processor moet het toestel 70 procent sneller maken. En wat betreft de grafische prestaties moet dat zelfs met 90 procent verbeteren.
Metro zegt: Wil je een mailtje versturen of lekker internetten, dan merk je echt geen verschil met de iPhone 6. Ga je echter games spelen, dan zie en merk je het wel. Spelletjes lopen net wat vlotter op de 6s dan op de 6. Ook Touch-ID, de vingerscanner in de home-button, werkt nu razendsnel. Een mooie vooruitgang, maar de gemiddelde smartphonegebruiker zal het niet merken.

Conclusie: De iPhone 6s is opnieuw een goede smartphone met een paar leuke nieuwe toevoegingen. Maar het verschil met de gewone 6 is niet heel groot, zeker niet voor de gemiddelde smartphonegebruiker. En er hangt nogal een prijskaartje aan: 749 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
iPhone 6s: Beter, sneller maar wel goed aan de prijs
Sluiten