Rens Oving
Rens Oving Tech 7 okt 2015
Leestijd: 1 minuut

Groepje pubers legde internet half Nederland plat

Misschien was jij wel een van die ongelukkige Ziggo-klanten die half augustus twee dagen niet kon internetten. Een DDoS-aanval legde bijna 2 miljoen internetaansluitingen twee avonden achter elkaar plat.

En dat kwam niet door Chinese spionnen of Russische hackers. Nee de grootste DDoS-aanval in ons land ooit was waarschijnlijk het werk van vijf Nederlandse jochies.

Lees ook: Wat is een DDoS-aanval?

De politie heeft dinsdag vijf verdachten aangehouden. Vier pubers, tussen de 14 en 17 jaar oud en een man van 21 jaar.

Kinderspel

De jongens uit Berkelland, Lochem, Den Helder, Schoorl en Vinkeveen zijn de hele dag verhoord. Computers, mobiele telefoons, harde schijven en usb-sticks werden in beslag genomen.

Bijna 2 miljoen klanten van Ziggo zaten op 18 en 19 augustus ‘s avonds zonder internet.

Lees ook: Opnieuw storing Ziggo door aanval hackers

Na die aanvallen doken verschillende video’s op waarin de aanval werd opgeëist door hackersgroep Anonymous. Hoewel de echtheid van die boodschap en de betrokkenheid van Anonymous ernstig in twijfel werd getrokken, lijken de video’s nu toch een belangrijk spoor te zijn geweest.

https://www.youtube.com/watch?v=5_vKc8vnrEs

„De indruk ontstond dat de jongens wilden laten zien dat zij tot grote dingen in staat zijn, zoals het platleggen van de internetprovider”, concludeert de politie nu.

Celstraf en boete

De jongens zijn dinsdagavond weer vrijgelaten. Zij mogen het vervolg van het onderzoek thuis afwachten. Als zij worden veroordeeld hangt een gevangenisstraf en een forse geldboete boven het hoofd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Groepje pubers legde internet half Nederland plat
Sluiten