Zoë Boven
Zoë Boven Tech 8 okt 2015 / 18:49 uur

Facebook breidt ‘like’-knop uit met zes emoticons

Het is eindelijk zover. Binnenkort gaan zes nieuwe emoticons de concurrentie aan met de populaire ‘Vind ik leuk’-knop op Facebook. Eerst zullen de emoticons getest worden door gebruikers in Ierland en Spanje. Als de knoppen bevallen, volgt de rest van de wereld.

Lees ook: Meisje zoekt crush op Facebook en vindt vriendin

Al jaren weerklinkt de vraag om een ‘Vind ik niet leuk’-knop op de website, maar Mark Zuckerberg, de baas van Facebook, zag dat niet zitten.

Hij kiest als alternatief voor palet van zes emoticons waarmee gebruikers kunnen reageren op een status. Bij de nieuwe functie, die ‘Reactions’ heet, staat de ‘Like’-knop nog steeds op de eerste plaats, daarnaast kan er worden gekozen uit ‘love’, ‘haha’, ‘yay’, ‘wow’, ‘sad’ of ‘angy’, dat meldt Tech Crunch donderdag.

Mobiele gebruikers

Productdirector Adam Mosseri benadrukt dat de opmars van mobiele gebruikers een reden is geweest de zes emoticons aan Facebook toe te voegen. Volgens hem willen facebookgebruikers zich snel uitdrukken wanneer ze door hun tijdlijn scrollen. Daarom investeert Facebook in de update van de ‘Like’-knop.

Messenger en Instagram

Volgens Mosseri zijn er nog geen plannen de ‘Reactions’-functie te introduceren bij Messenger of Instagram. Op langere termijn is dit wel mogelijk. Websites zoals Buzzfeed en Path gebruiken al langer emoticons om reacties van hun lezers te polsen. Zo gebruikt Buzzfeed bijvoorbeeld emoticon-badges zoals ‘wtf’, ‘lol’, ‘omg’, ‘win’ en ‘fail’.

Testfase

De nieuwe functie wordt eerst in Ierland en Spanje getest. De landen zijn gekozen omdat ze veel nationale gebruikers hebben zonder een uitgebreid internationaal vriendennetwerk. Daarnaast spreken ze in Ierland en Spanje verschillende talen, hierdoor kan Facebook zien hoe Engelse en niet-Engelse gebruikers op de emoticons reageren.

Lees ook: Pas op! Torenhoge rekening door instelling iPhone

Na de testfase beslist Facebook of de emoticons nog moeten worden aangepast en of ze al dan niet wereldwijd in gebruik worden genomen.

Bekijk de beelden hier:

Today we’re launching a pilot test of Reactions — a more expressive Like button. As you can see, it’s not a “dislike” button, though we hope it addresses the spirit of this request more broadly. We studied which comments and reactions are most commonly and universally expressed across Facebook, then worked to design an experience around them that was elegant and fun. Starting today Ireland and Spain can start loving, wow-ing, or expressing sympathy to posts on Facebook by hovering or long-pressing the Like button wherever they see it. We’ll use the feedback from this to improve the feature and hope to roll it out to everyone soon.

Gepostet von Chris Cox am Donnerstag, 8. Oktober 2015

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Facebook breidt ‘like’-knop uit met zes emoticons
Sluiten