Ger de Gram
Ger de Gram Tech 30 sep 2015 / 09:13 uur

Dit is de kleinste gameboy ter wereld

Een gameboy net zo groot als je duim. Op INDIGO, de Nederlandse beurs waar studenten en gamefanaten hun nieuwste creaties tonen, komt het zomaar ineens voorbij. Metro maakte een selectie van de tofste nieuwe games en gadgets.

INDIGO is een jaarlijks evenement wat wordt georganiseerd tijdens het Nederlands filmfestival. Op deze kleine beurs, bedacht en uitgevoerd door Dutch Game Garden, krijgen jonge game-ontwikkelaars de kans om hun eerste creaties te laten zien. Dat zijn meestal studenten aan de HKU, maar soms ook hobbyisten of semi-professionele ontwikkelaars. Dit jaar zijn er 32 verschillende games en de verwachting is dat er minstens 1700 mensen die spelletjes gaan checken. De tofste games maken kans op de publieksprijs. Hieronder drie kanshebbers.

3. Pijl en boog schieten met een VR-bril op

View this post on Instagram

Pijl en boog schieten met de #gearvr #indigo2015

A post shared by Draadbreuk.nl (@draadbreuk) on

Virtual Reality is de nieuwe heilige graal omtrent gaming. We zetten binnen nu en een aantal jaar met zijn allen met een VR-bril op ons hoofd om ons vervolgens te verliezen in de nieuwste en spannendste games. Althans, dat betoogt Menno Bischops van het jonge Virtual Reality Concepting. “Ik deed de Virtual Reality minor aan de Fontys hogeschool en vond VR gewoon heel erg vet”, sprak Bischops tegenover Metro. “Ik dacht: ‘daar moet ik iets mee doen.’

Het resultaat is hip en ouderwets tegelijk: gewapend met een Samsung Gear VR op je hoofd en een (niet-zo) ouderwetse pijl en boog in de hand is het de bedoeling om zo vaak mogelijk in de roos te schieten.

Virtual Archery in actie.

2. Jong geleerd is oud gedaan

https://www.youtube.com/watch?v=LAdqhu8jVyQ

De baard is nog niet in de keel en Engels is nog best een lastige taal, maar dat maakt voor de 13- en 15-jarige Remco en Henrico Koppens niets uit. De broertjes zijn verstokte game-fans en besloten om zelf eens de handschoen op te pakken. Het in Unity ontwikkelde Larry Islands is een soort van Civilisation meets Sim City. “We bouwen een maatschappij”, zegt Henrico, de oudste van de twee enthousiast. “Remco heeft het ontwerp gemaakt en ik heb de boel geprogrammeerd.”

Knap gedaan, maar af is de game nog lang niet. Larry Island is nog steeds in ‘duvulpmunt’, zoals Henrico het zelf omschrijft.

1.Kleiner dan dit krijg je het niet

Tegenwoordig vinden we een smartphone van 3,5 inch al klein. Het kan altijd gekker, dames en heren. De 34-jarige hobby-uitvinder Stijn Kuipers heeft een gameboy gemaakt die nauwelijks groter is dan je duim. “Ik ontdekte op een gekke site een exceptioneel klein schermpje en ergens anders een kleine chip en vond het wel een uitdaging om die twee te combineren.”

Het gevolg is een belachelijk kleine gameconsole waarop je de (vrij verslavende) game Bitman kunt spelen. Op een 0,9 inch display moet je een poppetje van A naar B sturen. Dat klinkt vrij saai, maar doordat het een enorm gepriegel is (de console schijnt nogal klein te zijn…) is het een uitdaging van jewelste. Kuipers: “Toen ik op weg was naar INDIGO was ik nog bezig met het programmeren van verschillende levels.”

Het is uiteindelijk de bedoeling dat hobbyisten een compleet losse set kopen. “Scherm, chip, knoppen en solderen maar”, grinnikt Kuipers. “Ik ben benieuwd of mensen dat zelf willen proberen. Eventueel wil ik ze zelfs helpen met software voor het bedenken van nieuwe levels.”

Extra bijzonder: de chip waarop Bitman te spelen is, is eetbaar. Eet smakelijk. Het complete setje moet op termijn voor 20 euro te koop zijn.

De kleinste gameboy ter wereld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is de kleinste gameboy ter wereld
Sluiten