Elena van Doorn
Elena van Doorn Tech 5 aug 2015 / 14:55 uur

Personeel Netflix mag jaar verlof bij geboorte kind

Medewerkers van Netflix hebben het goed bekeken, als het gaat om ouderschapsverlof. Het personeel van de streamingdienst mag na de geboorte van een kind het eerste jaar zo vaak en zo lang als gewenst thuisblijven, terwijl het volledig wordt doorbetaald. Dit zou de werksfeer verbeteren.

Zowel de moeder als de vader mag zelf weten hoeveel tijd hij of zij met het kind door wil brengen. De ouders mogen zelf bepalen wanneer ze terugkomen en of ze daarna parttime of fulltime aan de slag willen. Als ze een tweede periode vrij willen nemen, kan dit ook. Zolang het maar in het eerste levensjaar van het kind of in het eerste adoptiejaar valt. Dat heeft personeelsmanager van Netflix, Tawni Cranz bekendgemaakt op de blog van het bedrijf.

Talenten binnenboord houden

De goede arbeidsvoorwaarden gelden ook al voor vakantie en ziekteverzuim. „Netflix is erbij gebaat om getalenteerd personeel binnenboord te houden. De ervaring leert dat men beter presteert op het werk als er geen zorgen zijn over de thuissituatie", zo schrijft de personeelsmanager.

Lees ook: Zweedse vaders krijgen drie maanden betaald verlof

Techbedrijven zijn vaker goed voor hun werknemers. Bij Facebook bijvoorbeeld krijgen nieuwe ouders 4 maanden vrij. Bij Apple krijgen moeders 14 weken zwangerschapsverlof en mogen mannen 6 weken thuisblijven. In Nederland krijgen vrouwen in totaal 16 weken verlof, waarvan maximaal 6 weken verlof vóór de bevalling en 10 weken verlof als het kind geboren is. Voor de vaders is het een stuk slechter gesteld in ons land; die kunnen maar 3 dagen verlof krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Personeel Netflix mag jaar verlof bij geboorte kind
Sluiten