Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 14 jul 2015 / 12:37 uur

Geloof het of niet, Google moet bezuinigen

Na jaren van grote groei en onbegrensde mogelijkheden is Google hard bezig kosten te drukken. Dat meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

De bezuinigingen passen binnen de koers van de nieuwe financieel directeur Ruth Porat. Die tekent zich vooral af in Googles meer terughoudende werving van nieuw personeel. In het eerste kwartaal van 2015 werden 1819 mensen toegevoegd aan het werknemersbestand. Dat is de kleinste toename sinds het vierde kwartaal van 2013.

Volgens de krant kijken bestuurders binnen het bedrijf strikter naar welke teams meer mensen nodig hebben. Managers van deze teams moeten hun vraag om extra werknemers vooraf verantwoorden. Het kwakkelende Google+, een socialmediaplatform, kreeg vorig jaar bijvoorbeeld geen extra personeel.

Lees ook: Google test zoek-en-koop knop
Lees ook: Pijnlijk: Google ziet donker meisje aan voor gorila

Banen schrappen lijkt nog ver weg bij Google. Het bedrijf groeit nog altijd, maar die groei vlakt wel al enige tijd af. In 2011 zag de internetgigant de omzet nog stijgen met 29 procent, vorig jaar was dit nog maar 19 procent. In diezelfde tijdspanne daalde de operationele winstmarge volgens inschattingen van zakenbank Goldman Sachs met 6 procentpunt naar 32 procent.

De lagere operationele winstmarge zou ook het gevolg zijn van investeringen in nieuwe en onbekende branches. Google stak de afgelopen jaren veel geld in projecten als het creëren van een zelfrijdende auto. Deze projecten zorgen op dit moment nog niet voor veel omzet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geloof het of niet, Google moet bezuinigen
Sluiten