Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Tech 8 jul 2015
Leestijd: 1 minuut

Facebook maakt man en vrouw gelijk in nieuw icoon

Facebook heeft enkele subtiele veranderingen aangebracht in de symbolen. In de icoontjes heeft de vrouwelijke silhouet een prominentere positie gekregen.

Vrouw in schaduw

Bij het ‘vriendschapsicoontje’, waar je nieuwe vriendschapsverzoeken kunt zien, stond de vrouwelijke silhouet namelijk nog in de schaduw van die van de man. In de nieuwe icoon worden man en vrouw naast elkaar afgebeeld.

In het icoontje ‘nieuwe groepen’ stond de vrouw afgebeeld met twee mannen. Een man stond op de voorgrond, de andere man en de vrouw stonden op de achtergrond. Inmiddels is het juist de vrouw die op de voorgrond staat, met twee mannen op de achtergrond. De vrouw is dus nog wel in de minderheid.

Caitlin Winner is designmanager bij Facebook en heeft de doorgevoerde veranderingen uitgelegd in een blogpost op Medium. “Als vrouw, opgeleid op een vrouwencollege, was het niet moeilijk om de symboliek van de huidige icoon te zien: de vrouw staat letterlijk in de schaduw van de man”, stelt ze.

Man en vrouw gelijk

Bovendien was de silhouet van de vrouw slecht ontworpen, vond Winner. “De mannenicoon was symmetrisch, op het kapsel na. Maar bij de vrouw was de schouder afgesneden.” Volgens de designmanager is de oude icoon niet het gevolg van kwade bedoelingen, maar van een gebrek aan aandacht. Daarom besloot ze in de nieuwe symbolen man en vrouw gelijk te maken.

De verandering is overigens alleen zichtbaar op mobiel. Op desktop is de verandering nog niet doorgevoerd, aldus The Verge.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Facebook maakt man en vrouw gelijk in nieuw icoon
Sluiten