Metro en ANP
Metro en ANP Tech 30 apr 2015 / 13:15 uur

Veel grote webwinkels hebben veiligheidslek

Twee derde van de honderd grootste webwinkels in Nederland hebben hun digitale beveiliging niet op orde, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Bij 38 procent werd een ernstig lek aangetroffen. Bij één webwinkel, 123tijdschrift.nl, kon zelfs de complete klantendatabase worden ingekeken.

Lees ook: Slechte klantenservice webshops

De Consumentenbond vroeg beveiligingsbedrijf Onvio om de veiligheid te bekijken van de webwinkels met de grootste omzet. De onderzoekers vonden diverse lekken, schrijft de bond donderdag. Kwaadwillenden zouden hiermee bijvoorbeeld e-mailadressen, bestelinformatie of wachtwoorden van consumenten kunnen inzien.

Geen reactie

Inmiddels zijn alle shops met lekken hierover geïnformeerd. Sommige ondernemers dichtten het lek binnen een dag. Ook bij 123tijdschrift.nl, een onderdeel van mediaconcern Sanoma, is het gevonden probleem inmiddels verholpen. Maar de helft van de geattendeerde winkeliers reageerde niet op de bevindingen.

Verschillende wachtwoorden

Consumenten kunnen zelf niet zien of een webwinkel lek is, schrijft de Consumentenbond. Maar ze kunnen wel maatregelen nemen om de eventuele schade te beperken door voor de belangrijkste sites verschillende wachtwoorden te gebruiken en te zorgen voor een beveiligde en geüpdatete computer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veel grote webwinkels hebben veiligheidslek
Sluiten