Alex Ringeling
Alex Ringeling Tech 10 apr 2015
Leestijd: 1 minuut

Smartphoneverslaving zorgt voor nekklachten

Pas op met hoe vaak en hoe lang je bezig bent met tekstberichten versturen via je mobiele telefoon. Dat is de strekking van experts in het Surgical Technology International magazine. Zij stellen dat je door het continu vooroverbuigen van je hoofd beschadigingen kunt krijgen aan de tussenwervelschijven in je nek, aldus Het Laatste Nieuws.

Lees ook: ‘Smartphone niet meer weg te denken uit klaslokaal’

Pijn

Veelvuldig naar het scherm van je smartphone kijken, zorgt er volgens de onderzoekers voor dat je te veel druk zet op je halswervels, wat vervormingen in je ruggengraat oplevert en waardoor je enorme pijn aan hals en hoofd krijgt.

Sms-nek

"Wanneer je je hoofd in een neutrale positie houdt, weegt het vijf tot zes kilo. Die neutrale positie bereik je wanneer je oren boven je schouders staan en je schouderbladen naar achter getrokken zijn. Als je je hoofd naar voren buigt, verhoogt dit gewicht door de zwaartekracht en de afwijking van die neutrale positie." Dit zou onherstelbare schade toebrengen, aldus Dean Fishman, een chiropractor uit Florida. Hij noemt het fenomeen een ‘sms-nek’.

Lees ook: Bokser verliest smartphone in ring: Hallo met wie?

Voorkomen

Uiteindelijk zou de verkeerde houding kunnen leiden tot een geblokkeerde ruggengraat, maar ook tot beknelde zenuwen, artritis, en vervormde spieren. De manier om dit te voorkomen is volgens de experts simpel: houd je hoofd omhoog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Smartphoneverslaving zorgt voor nekklachten
Sluiten