Ruben Eg
Ruben Eg Tech 20 apr 2015 / 07:39 uur

Smartphoneticket megasucces op Thalys en IC Brussel

Digitale kaartjes op de smartphone zijn een doorslaand succes in de trein naar het buitenland. In de Thalys naar Frankrijk of Intercity Brussel naar België reist de helft van de reizigers inmiddels met zogenoemde ‘mobiele treinticket’. Nog slechts de helft van de reizigers op deze twee buitenlandse treindiensten print nog een online gekocht kaartje, zo blijkt uit cijfers van NS Internationaal.

Het grote enthousiasme voor de treinkaartjes op het mobieltje is voor NS een verrassing. Het bedrijf noemt het gebruik van de mobiele tickets in de Thalys en Intercity Brussel ‘meer dan verwacht’. Later dit jaar introduceert NS de digitale treinkaartjes ook op de ICE International, de hogesnelheidstrein naar Duitsland en Zwitserland.

Lees ook: NS-app geeft uitcheckers overstap-waarschuwing

Verkoop

NS zegt dagelijks gemiddeld ruim tweeduizend tickets voor de Thalys en Intercity Brussel te verkopen. Meer dan duizend van deze kaartjes wordt niet geprint, maar naar de mobiele telefoon gestuurd. Vooral op de Thalys naar Parijs is het digitale kaartje populair. De voor deze service aangepaste smartphone-app van NS Internationaal voor Apple- en Android-smartphones haalde dit weekend de honderdduizendste download.

Wie op de website van NS een kaartje voor de Thalys of Intercity Brussel boekt, kan na aanschaf kiezen voor een e-ticket. Dit kan vervolgens met een boekingscode in de app worden geplaatst. Met nieuwe kaartlezers kunnen conducteurs deze code van het mobiele ticket aflezen van het scherm van het mobieltje. Een kaartje zelf printen hoeft dan niet meer. Met de code op de smartphone kunnen ook dichte toegangspoortjes op de stations geopend worden.

Lees ook: Kun je straks in de bus inchecken met je smartphone?

Binnenland

Wanneer de mobiele treintickets ook beschikbaar worden op de binnenlandse treinen, kan NS niet zeggen. Deze operatie noemt het bedrijf een gecompliceerder proces. Sowieso moeten alle conducteurs eerst worden uitgerust met nieuwe ‘Railpockets’, waarmee in de trein ov-chipkaarten en e-tickets worden gecontroleerd. De huidige kunnen een aanschafcode op een smartphone niet uitlezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Smartphoneticket megasucces op Thalys en IC Brussel
Sluiten