Michiel van Berkel
Michiel van Berkel Tech 20 apr 2015 / 09:23 uur

Oplichters in de liefde verdienen miljoenen

Datingfraude wordt een steeds groter probleem, zo blijkt uit cijfers van Fraudehelpdesk die in handen zijn van dagblad Trouw. Vorig jaar meldden 38.000 mensen zich bij de helpdesk met een verhaal over fraude. Van dit aantal was 2.200 mensen geld afhandig gemaakt.

Vorig jaar wisten oplichters zeker 2,7 miljoen euro binnen te harken. De criminelen komen in sommige gevallen uit het buitenland. “Sommige buitenlandse politiekorpsen zijn eerder geneigd iets tegen datingfraudeurs te ondernemen dan het Nederlandse korps. Hier beschouwt men datingfraude niet als strafbaar feit, met het argument dat het slachtoffer vrijwillig geld heeft overgemaakt”, zo zegt een woordvoerder van Fraudehelpdesk.

Herkenning

Datingfraudeurs doen zich tegoed aan ‘emotionele diefstal’ en maken vaak gebruik van ‘spiegelen’. Als iemand opzoek is naar een nieuwe relatie en in zijn profiel aangeeft dat hij/zij gescheiden is en twee kinderen heeft, dan zal de oplichter met eenzelfde soort verhaal komen. Nadat contact is gelegd, begint de oplichting.

Zo wordt door de oplichter(s) gevraagd geld over te maken voor ziekenhuisbehandelingen of vliegtickets. In meer ‘extreme’ gevallen wordt zelfs losgeld gevraagd, omdat de ‘geliefde’ is ontvoerd.

Lees ook: Oplichters maken miljoenen euro´s buit op internet

Volgens Fraudehelpdesk zal het probleem alleen maar groeien. De instantie verwijt dit onder meer aan de slechte samenwerking tussen onder meer politie, Openbaar Minsterie en Slachtofferhulp Nederland. “De politie doet niets tegen datingfraude. Wel komt het voor dat zij verwijst naar de Fraudehelpdesk of naar Slachtofferhulp Nederland”, aldus een woordvoerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oplichters in de liefde verdienen miljoenen
Sluiten