Ger de Gram
Ger de Gram Tech 12 mrt 2015 / 13:31 uur

Gaan we in 2015 zwaaien en schreeuwen naar onze tv?

Op een tv kijk je allang niet meer alleen naar je favoriete televisieprogramma’s. Als je geen ‘Smart-TV’ hebt, hoor je er tegenwoordig niet meer bij. Althans, dat stellen elektronicafabrikanten, maar hoe denkt de rest van de wereld daar eigenlijk over?

Situatieschets. Je loopt de woonkamer in. De televisie gaat automatisch aan en begint met het afspelen van je favoriete serie. Het geluid staat alleen wel zacht. Geen nood, met een soepele knijpbeweging staat het volume op het gewenste niveau.

Het klinkt misschien gek, maar met hedendaagse tv’s kan het gewoon. En schreeuwden we vroeger nog alleen naar de tv wanneer een scheidsrechter tijdens een voetbalwedstrijd een verkeerde beslissing nam, doen we dat in 2015 om te navigeren naar een gek YouTube-filmpje via een app.

Grote producenten als Samsung, LG en Panasonic zijn al jaren druk bezig met de integratie van diverse bewegingssensoren en spraakgestuurde technieken. Volgens fabrikanten om de bediening van tv’s te vergemakkelijken. “Smart Interaction”, zo noemt Samsung het bijvoorbeeld. Door spraakopdrachten te geven of simpele bewegingen te maken zet je de tv aan of uit of activeer je een app.

Herkenning

Panasonic gaat nog een stapje verder: de ‘Viera AX-900’ herkent wanneer je in de ruimte bent en zet zichzelf vervolgens aan. Ga je weer weg? Gaat de AX-900 weer uit. Dat klinkt handig, maar in de praktijk stuit je op wat bezwaren. “Ik kom redelijk vaak de kamer in en dat is meestal niet om naar mijn TV te kijken”, grinnikt Hans Wind, eigenaar van HDTVnieuws.nl. “Ik hecht niet zoveel waarde aan dat soort functionaliteiten. Je laat het een keer voor de grap aan je vrienden of familie zien en daarna gebruik je het nooit meer.”

“Ik heb nog geen tv gezien waarbij dat soort toestanden beter werken dan een gewone afstandsbediening”, voegt Eric van Ballegoie, televisie-expert van Hardware.Info, daar aan toe. ”Je kunt zoiets als fabrikant weliswaar mooi op je specslijstje zetten – ‘kijk, wij hebben een tv die bewegingen herkent!’ – maar daadwerkelijk handig? Zelden.”

Volgens Van Ballegoie kunnen merken beter de focus leggen op verbetering van de bediening in plaats van gebruik te maken van allerhande sensoren. Zo roemt hij LG, dat met een speciale Magic Remote een afstandsbediening heeft gemaakt die je bedient zoals een computermuis. “Dat zijn technieken waar we wat aan hebben. Daar win je aan snelheid mee.”

Maar er zijn ook andere oplossingen. “Een televisie moet vooral een beeldscherm blijven. Er zijn al mooie systemen, waarbij je bijvoorbeeld een filmpje zoekt op je mobiele telefoon en die dan afspeelt op de tv. Dat is de toekomst, daar moeten we uiteindelijk nog meer heen”, aldus Van Ballegoie.

Android TV

Begin volgend jaar komt Google met een nieuw besturingssysteem voor televisies. ‘Android TV’ moet nauw samenwerken met hun nieuwste smartphone-OS, Android L geheten. Zo’n beetje alle content en apps die je op je telefoon gebruikt, zijn dan ook tevoorschijn te toveren op je tv. Een goede zaak, meent Hans Wind. “Daarmee ontsluit je in theorie een breed scala aan apps. Dat vind ik belangrijk en zorg voor een snellere en betere bediening van je tv.”

Het lijkt de beweging- en spraakgestuurde bediening overbodig te maken. “Kijk, tegenwoordig zit er zo’n beetje alles wat je kunt bedenken al in een televisie. Maar een echte SmartTV gebruik je uiteindelijk het meest voor Uitzending Gemist, YouTube en Netflix”, stelt Van Ballegoie. “Dat wil ik goed geregeld zien, maar al die sensoren? Misschien als ik een keer mijn normale afstandsbediening kwijt ben, maar verder is het vooral een gimmick.”

Drie (te) hippe (en dure) tv’s op een rij

Panasonic AX-900 4K-tv

Een webcam, bewegingssensor en 4K-Netflix-ondersteuning. De Panasonic AX-900 heeft het allemaal. Maar bovenal is de AX-900 een tv die je met stem en een hippe afstandsbediening kunt besturen. Dat eerste werkt matig, het tweede is een absolute pre. De adviesprijs is met 3999 euro voor de 55 inch-versie wel aan de hoge kant.

LG 55EC930V

LG brengt smart naar een ander niveau door de komst van WebOs, een besturingssysteem wat vroeger gebruikt werd in mobiele telefoons. Dat vergemakkelijkt de bediening, maar helaas lijken tv’s er nog niet helemaal klaar voor. Zo is de LG 55EC930V vrij traag wat voor irritatie zorgt. Dit is echter wel een blik in de toekomst! Adviesprijs: 2999 euro.

Samsung UE78HU8500L Curved

De UE78HU8500L is een gigantische curved 4K-televisie die in verbinding staat met je thuisnetwerk, waardoor op ieder beschikbaar scherm in huis jouw film of serie te zien is. Verder bedien je deze unit door er tegen te praten of met je vingers te knijpen. Klinkt aardig, maar succes met sparen: dit model heeft een adviesprijs van 7499 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Gaan we in 2015 zwaaien en schreeuwen naar onze tv?
Sluiten