Redactie Metro
Redactie Metro Tech 30 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

Agenten stalen bitcoins bij onderzoek

Twee agenten die betrokken waren bij het onderzoek naar de beruchte website Silk Road, hebben tijdens dat onderzoek vermoedelijk bitcoins gestolen. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Justitie maandag.

Lees ook: Rechter: bitcoin is geen geld

De website, een soort online zwarte markt, werd in 2013 offline gehaald. Op het platform werden allerlei zaken verhandeld, waaronder illegale spullen als drugs en wapens. De gebruikers konden anoniem en ontraceerbaar handelen, en betalen met de virtuele munt bitcoin. De bitcoins die de mensen achter Silk Road opstreken, zijn na onderzoek in beslag genomen.

Gestolen van de staat

Twee agenten die betrokken waren bij dat onderzoek, worden nu onder meer verdacht van fraude, witwassen en het stelen van bitcoins. Met valse accounts en illegale handelingen zou één agent de digitale valuta hebben gestolen bij de staat en degenen naar wie onderzoek werd gedaan. Een ander zou de controle hebben gehad over een grote hoeveelheid bitcoins tijdens het onderzoek. De agent sluisde een deel van die voorraad weg naar zijn eigen account. De weggesluisde bitcoins zouden omgerekend zo’n 740.000 euro waard zijn.

Lees ook: Online drugsmarktplaats Silk Road 2 gesloten

Een 22-jarige Nederlander die zeer actief was op de site, moet nog terechtstaan in de VS. Hij kan veertig jaar cel krijgen. Silk Road werd op het internet opgevolgd door de website Silk Road 2.0. De server van die website stond een tijdje in Nederland. In november 2014 werd ook die site platgelegd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Agenten stalen bitcoins bij onderzoek
Sluiten