Redactie Metro
Redactie Metro Tech 15 feb 2015

Enorme inbraak bankcomputers ontdekt

Hackers hebben maandenlang tientallen miljoenen euro’s weggesluisd van meer dan honderd banken in vooral de Verenigde Staten, Japan, Rusland maar ook Nederland. Ze hadden zogenoemde malware geïnstalleerd waarmee ze in de computers van de geldinstellingen konden kijken. Het internetbeveiligingsbedrijf Kaspersky Lab ontdekte de computerinbraak, aldus The New York Times.

Goudmijn

De krant kreeg inzage in het rapport van het beveiligngsbedrijf dat maandag wordt gepubliceerd. Volgens Kaspersky gingen de hackers aan de haal met omgerekend bijna 265 miljoen euro maar volgens het bedrijf kan het ook drie keer zoveel zijn. Het is niet bekend om welke banken het gaat.

Lees ook: Hackers kopiëren vingerafdruk door foto

Kaspersky Lab kwam de inbraak op het spoor toen het te hulp werd geroepen in Oekraïne. Daar begon eind 2013 in Kiev een automaat ‘spontaan’ geld uit te spuwen. Uit onderzoek bleek daarna dat er een veel groter probleem was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Enorme inbraak bankcomputers ontdekt
Sluiten