Alex Ringeling
Alex Ringeling Tech 30 jan 2015 / 15:14 uur

OM onderzoekt reacties Facebookpagina ‘Steun de PVV’

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat onderzoek doen naar de identiteit van een twaalftal mensen die begin januari reageerde op de Facebookpagina ‘Steun de PVV‘. De commentaren zouden aanzetten tot geweld tegen moslims.

De reacties werden geplaatst onder een artikel dat van De Telegraaf gekopieerd was, getiteld: ‘Weer een brandbom gegooid naar Zweedse moskee’. Er werd onder meer gesteld dat ‘dat hier ook zou moeten gebeuren’.

Aangifte

De vereniging Raad van Marokkaanse moskeeën Nederland en het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland/ Moskee Al Kabir deden hierop aangifte van bedreiging, belediging van een groep mensen en aanzetten tot discriminatie en haat.

Lees ook: Aangifte om oproep tot brandstichting in moskeeën

Volgens de organisaties riep de Facebookpagina op tot het in brand steken van moskeeën. Het OM trof deze oproep echter niet aan. Wel vonden experts twaalf van de reacties strafbaar. Naar de mensen die deze plaatsten wordt nu een onderzoek ingesteld.

Volgens het OM valt de beheerder van de Facebookpagina niets te verwijten. Deze haalde de uitlatingen snel weg en verwijderde uiteindelijk de hele post.

Lees ook: ‘Moskeeën zetten burgerwacht in tegen brand’

Onrust

De uitlatingen op ‘Steun de PVV’ zorgden voor veel onrust. Er werd aangekondigd dat de moskeeën met camera’s en burgerwachten in de gaten zouden worden gehouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
OM onderzoekt reacties Facebookpagina ‘Steun de PVV’
Sluiten