Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Tech 30 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Microchip vervangt toegangspas in Zweeds kantoor

Menig persoon met een kantoorbaan zal er ooit tegenaan zijn gelopen: het kwijtraken van je toegangspas. In Zweden hebben ze daar een oplossing voor. Een nieuw kantoorpand in Stockholm geeft kantoormedewerkers de keus om een microchip te laten implanteren onder hun huid. Dat meldt BBC.

Via de chip hebben ze toegang tot verschillende diensten binnen het gebouw.

Geen toegangspas meer

De chip ter grootte van een rijstkorrel wordt geïmplanteerd in de hand van een medewerker. Deze kan zonder toegangspas vervolgens deuren openen of andere dingen doen, zoals de printer gebruiken.

Elicico De Costa is een van de werknemers die besloot zo’n chip te laten implanteren. “Ik denk dat hiermee in de toekomst nog veel meer mogelijk is”, stelt ze. Daar kan ze zomaar eens gelijk in hebben, want de bedoeling is dat werknemers de chip binnenkort ook kunnen gebruiken om in te loggen op hun computer of om hun eten te betalen in het restaurant.

‘Onnodig’

Toch heeft de pas ook nog wat kinderziekten: volgens sommige werknemers werkt de chip namelijk niet altijd. Werkneemster Ann-Catherine Liska pleit voor herinvoering van de traditionele pas. “Ik heb niet het gevoel dat zo’n chip echt nodig is om deuren te openen of om contact te kunnen maken met machines”, oordeelt zij.

Hannes Sjoblad, een van de ontwikkelaars van de chip, gelooft erin dat de chip in de toekomst in elk kantoor wordt gebruikt. “We gebruiken de hele dag al technologie. Het is vandaag de dag een beetje rommelig: we hebben pincodes en wachtwoorden nodig. Het is toch veel eenvoudiger iets gewoon met je hand aan te raken om er toegang tot te krijgen?”

Meer onderzoek

De lancering van de chip op het Sime-kantoor in Stockholm biedt gelegenheid meer onderzoek te doen naar de technologie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Microchip vervangt toegangspas in Zweeds kantoor
Sluiten