Michiel van Berkel
Michiel van Berkel Tech 12 jan 2015

Drie jaar cel wegens atheïstische Facebook-post

Een jongeman uit Egypte verdwijnt voor drie jaar achter de tralies, omdat hij zichzelf de status ‘atheïst’ had gegeven op Facebook. Saillant detail: in de rechtbank getuigde zijn vader tegen hem. Die meende dat zijn bloedeigen zoon er “extremistische ideeën tegen de islam” op nahield.

Volgens Sky News werd Karim Ashraf Mohammad al Banna november vorig jaar gearresteerd, toen hij op het politiebureau zijn beklag deed over personen die hem lastigvielen, omdat hij atheïst was. Het bezoekje aan de politie liep echter niet zoals Karim verwachtte, want hij werd in de boeien geslagen. Agenten bleken op het Facebook-profiel van de jongeman te hebben rondgeneusd en kwamen zo tot de conclusie dat Karim de wet overtrad.

Lees ook: Vrouw opgepakt om foto met stilettohakken op Koran

In Egypte is het strafbaar om onder meer de islam, het christendom en jodendom te beledigen. Al eerder werden mensen daarom in de cel gegooid. Een van de bekendste zaken is die van de 27-jarige blogger Alber Saber. In 2012 werd hij veroordeeld tot drie jaar cel, omdat hij zich schuldig had gemaakt aan godslastering. De christelijk opgevoegde Saber had namelijk een trailer van de anti-islamfilm Innocence of Muslims op zijn Facebook geplaatst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Drie jaar cel wegens atheïstische Facebook-post
Sluiten