Alex Ringeling
Alex Ringeling Tech 12 jan 2015

Cameron kijkt naar verbod versleutelde berichtenapps

De Britse premier Cameron wil dat apps die berichten versleuteld versturen verboden kunnen worden in het Verenigd Koninkrijk. Dit meldt de Britse krant The Independent. Als hij in mei van dit jaar de parlementsverkiezingen wint, wil hij hiervoor nieuwe wetgeving introduceren.

Lees ook: WhatsApp versleutelt tekstberichten

Inlichtingendiensten

Deze wetgeving moet het mogelijk maken om communicatie die niet door de Britse inlichtingendiensten kan worden uitgelezen aan banden te leggen. Onder meer apps als Snapchat, Telegram en sinds eind vorig jaar ook Whatsapp, versleutelen de verstuurde berichten inmiddels automatisch.

Versleuteling

Door de versleuteling kunnen bij bijvoorbeeld Whatsapp alleen de verzender en de ontvanger privégesprekken lezen. WhatsApp zelf kan niet bij de berichten en deze dus ook niet doorspelen aan de inlichtingendiensten. Cameron vraagt zich nu af "of we een vorm van communicatie tussen mensen willen toestaan die we niet kunnen uitlezen."

Lees ook: ‘Bekende versleuteling is te kraken door NSA’

Cameron ontvouwde de plannen in reactie op de aanslagen in Parijs. Hij liet ook weten opnieuw een uitgebreide bewaarplicht te willen introduceren. De vorig jaar geïntroduceerde wet die daarvoor moest zorgen, werd destijds nog tegengehouden door de oppositie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Cameron kijkt naar verbod versleutelde berichtenapps
Sluiten