Redactie Metro
Redactie Metro Relaties & seks 3 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Man wil jonge vrouw, maar handelt er vaak niet naar

Wat hebben liefdeskoppels Jason Statham en Rosie Huntington-Whiteley, Harrison Ford en Calista Flockhart en Peter Jan Rens en Virginia van Eck met elkaar gemeen? Het zijn stuk voor stuk combinaties van oudere mannen met jongere vrouwen. Uit nieuw onderzoek blijkt: heteroseksuele mannen kijken uit naar jongere en oudere vrouwen, ongeacht hoe oud ze zelf zijn.

Psychologen van Åbo Akademi University in Turku, Finland deden onderzoek naar de voorkeursleeftijden voor partners van mannen en vrouwen.

Aanbod

In het geval van mannen vonden de onderzoekers dat het ‘aanbod’ van potentiële partners voor veel mannen alleen maar groter wordt naarmate van ze ouder worden. Dit betekent dat de meeste mannen niet, in tegenstelling wat weleens wordt gedacht, alleen máár interesse hebben in jongere vrouwen.

In hetzelfde licht constateerden de psychologen dat veel mannen zich wel aangetrokken blijven voelen tot jongere vrouwen. Dat houdt in dat als ze veertig zijn ze interesse hebben in vrouwen van een jaar of twintig, maar dit schuift niet op naarmate ze 50 of 60 worden. Mannen hebben de voorkeur voor jonge vrouwen wel, maar handelen er vaak toch niet naar.

Natuurlijke selectie

Bij vrouwen is dat anders: over het algemeen schuift bij hen de ideale leeftijd van de partner wel op wanneer ze zelf ouder worden. Vrouwen hebben een voorkeur voor mannen die ouder zijn dan zij of die ongeveer dezelfde leeftijd hebben.

„Natuurlijke selectie heeft de seksuele strategie van de man waarschijnlijk zo gevormd, dat hij een bijzondere voorkeur heeft voor jonge, vruchtbare vrouwen”, verklaart onderzoeker Jan Antfolk de resultaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.