Sofie Smulders
Sofie Smulders Relaties & seks 23 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Bruiloftsgasten, houd deze regels in je achterhoofd

Op een bepaald moment in je leven begint het balletje te rollen: steeds meer mensen in je omgeving besluiten te trouwen en je agenda staat vol met bruiloften. Leuk natuurlijk, al die feestjes. Maar de uitnodiging wordt nog wel eens vergezeld van een a4-tje vol verzoeken van de ceremoniemeesters. Aan welke regels dien je je als gast te houden?

“Het hangt heel erg af van het type bruidspaar. Veel bruidsparen willen het liefst dat iedereen een leuke dag heeft, maar je hebt ook stellen die heel kritisch zijn”, zegt trouwexpert Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl. Er zijn heel wat zaken die aan bod kunnen komen in zo’n uitnodiging: een specifieke dresscode, cadeautip, wel of geen spontane speeches.

Vrijgezellenfeest

Te beginnen bij het feestje vóór de bruiloft: het vrijgezellenfeest. Dit is nogal eens een dure aangelegenheid voor het selecte groepje genodigden. Mannen doen hierbij over het algemeen minder moeilijk over de kosten dan vrouwen, vertelt Glasbergen. “Bij vrouwen kan zelfs het budget voor een treinkaartje helemaal vastliggen.” Haar ervaring is dat mannen vaker een weekend weg gaan met elkaar en dat dames eerder een dag plannen. Hoe dan ook, ze is van mening dat het wel voor iedereen betaalbaar moet blijven. “Ik vind dat de bruid of bruidegom zelf moet nadenken over wie er meegaan. Als er dan mensen tussen zitten die wat minder te besteden hebben, zou ik als bruid zeggen: ‘ik betaal het voor de rest’.”

Foto: Colourbox

Dresscode

Geld kan ook een rol spelen bij de dresscode. Daar dien je je over het algemeen wel aan te houden. “Je kunt in het geval van een wat sjiekere bruiloft kiezen om een als dresscode tenue de ville te negeren, maar dan kun je er wel van op aan dat je een beetje buiten de boot valt. Heb je niet zoveel te besteden en is het huren of kopen van een smoking geen optie, overleg dat dan met het bruidspaar”, adviseert Glasbergen. Daarbij is ze van mening dat je je wel comfortabel moet voelen in je outfit. “Voel je je niet fijn in pastel, laat dat dan lekker zitten.” Maar niet elk trouwend koppel zal daar even blij mee zijn.

Cadeau

En hoe zit dat met het cadeau? Vaak wordt het je relatief gemakkelijk gemaakt en staat er een envelopje op de uitnodiging. In dit geval wil het bruidspaar het liefst geld hebben, bijvoorbeeld om te sparen voor iets. Maar hoeveel geld geef je. “Officieel – al gaat dat in Nederland nog niet zo op – geef je het bruidspaar wat jij als gast kost. Lunch, diner, feest, probeer een beetje te berekenen hoeveel dat kost”, tipt Glasbergen. Als je het niet ziet zitten om geld te geven, kun je natuurlijk zelfs een mooi cadeau verzinnen. Maar, denkt Glasbergen: “Als er specifiek om geld gevraagd wordt, zou ik dat niet doen. Dan zit het bruidspaar met spullen die ze eigenlijk niet willen hebben.”

Bruiloft in het buitenland

Het is een feestje om uitgenodigd te worden voor een bruiloft, maar als je geluk hebt, vindt het trouwen plaats in het buitenland. Ontzettend leuk en het liefst plan je daar nog een paar dagen vakantie omheen. Dat kost je natuurlijk wel wat vrije dagen en – daar is-ie weer – geld. “De regel is hier dat het bruidspaar zorgt voor de verblijfkosten tijdens de bruiloft”, vertelt Glasbergen. “De reiskosten zijn wel echt voor de gasten, net als de dagen erna. Het kost je misschien wat, maar het is ook hartstikke gaaf.”

Foto: Colourbox

Speeches

Als een vriend(in) of familielid van je trouwt, wil je misschien ergens op die speciale dag iets tegen het bruidspaar zeggen. Niet ieder stel is hier echter van gediend. Soms mag het op aanvraag, dan weer worden spontane speeches toegejuicht, maar het kan ook zo zijn dat er helemaal niet gespeecht worden. Maar wat nu als je dat wel graag wilt? “Dat is heel lastig”, zegt Glasbergen. “Toen een heel goede vriendin van mij ging trouwen vond ik het bijna kaal om niets te doen. Ik heb met de ceremoniemeester gebeld en voorgesteld om met twee anderen iets leuks te doen, een speciale act. Je kan het best even uitvogelen waarom het bruidspaar niet gediend is van speeches. Misschien is er nog wel een tussenweg.”

De hele dag feest?

Het ‘losse trouwen’ is in opkomst, vertelt Glasbergen. Zo wordt de receptie steeds vaker geschrapt en komt het meer voor dat alle gasten de hele dag mogen komen. Is dat niet zo en ben jij bijvoorbeeld alleen uitgenodigd voor de ceremonie en het feest, dan moet de tijd daartussen ergens anders doorbrengen. “Ik denk dat veel mensen daar wel een oplossing voor zoeken en als je dat weleens hebt meegemaakt, vind je het waarschijnlijk ook apart dat je moet wachten tot het weer ‘begint’”, aldus Glasbergen. “Ceremoniemeesters komen meestal met tips, restaurants die bijvoorbeeld in de buurt zitten. Er zijn dan ook mensen die zeggen: laat die ceremonie dan maar zitten. Dat is een consequentie voor het bruidspaar.”

Zijn we er dan? Glasbergen wil nog een regel benadrukken. Hij ligt voor de hand, maar toch: “Draag geen wit."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.