Julia Osendarp
Julia Osendarp Relaties & seks 6 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Écht verliefd, of obsessief? Hoe je obsessie en liefde van elkaar onderscheidt

Soms vervaagt de grens tussen liefde en obsessie. Maar wanneer ben je nu gewoon verliefd of handel je obsessief? Filosoof Susi Ferrarello legt uit wanneer je handelt vanuit de verkeerde gemoedstoestand en dat dat uiteindelijk veel meer met jezelf te maken heeft, dan de persoon die je zo adoreert.

„Ik kan niet stoppen met aan hem denken”, of „ik wil alles van haar weten” of „de tijd staat stil als ik met hem ben” of „zij begrijpt niet hoeveel ik van haar houd.” Het zijn een aantal denkwijzen die volgens filosofe Susi Ferrarello meer met obsessie dan met liefde te maken hebben. En ze legt aan het Amerikaanse Psychology Today uit hoe je die twee van elkaar kunt scheiden. Metro schreef overigens eerder over drie tekenen dat je ‘bang bent om alleen te zijn’ in de liefde.

Verschil tussen obsessie en verliefdheid

Volgens de filosoof is obsessie een ongezonde gemoedstoestand. Vaak bedoeld als afleiding, om andere moeilijke gedachten uit de weg te gaan. Farrarello benadrukt dat een obsessie veel meer over onszelf gaat, dan de persoon waarmee we geobsedeerd raken. Volgens haar komt het regelmatig voor dat iemand ‘hopeloos verliefd’ wordt op een vreemde, een verre vriend, collega of iemand die je slechts een aantal keer hebt ontmoet. Iemand die je niet echt kent.

Juist het feit dat je iemand niet echt kent, zorgt dat de obsessie z’n gang kan gaan. Jouw brein schetst allerlei beelden en scenario’s om deze persoon heen. En iedere actie of reactie van die persoon, laat je hart sneller kloppen. Maar op een ongezonde manier, volgens de filosoof. „Plots wordt je geest bezig gehouden met opdringerige gedachten die niet helemaal bij jou horen, maar je wel bezig houden.”

Wanneer ben je obsessief?

En juist dat ‘bezig houden’ blijkt een drijfveer voor de obsessie. De obsessie leidt namelijk af van zaken, die veel belangrijker zijn in het leven, constateert Farrarello. Maar hoe kom je erachter of je verliefd bent of geobsedeerd? Een goede eerste stap daarvoor is volgens de filosoof als je je gevoelens even parkeert. Neem even afstand en ga bij jezelf na of er momenteel iets mist in je leven, dat eventueel obsessieve gevoelens aanwakkert. Maar er zijn meer signalen. Gezonde verliefdheid of liefde bestaat uit natuurlijke, spontane en angst-vrije groei. Bij een obsessie komt veel vaker angst, overdenken en zorgen kijken.

Pijnpunten in jezelf

Hoeveel weet je van een persoon? Hoeveel tijd brachten jullie samen door? En hoe staat hij of zij in het leven? Door jezelf dat soort vragen te stellen, realiseer je je wellicht dat je niet zozeer om het persoonlijke leven of karakter van jouw ‘liefde’ geeft, maar je eerder verlangt dat hij of zij de pijlen op jou richt. „Je wilt dat deze persoon je ziet, je beter leert kennen, geïnteresseerd raakt in jouw leven. Je kijkt ernaar uit om deze persoon aan jouw leven toe te voegen.” Maar nu komt een diepe boodschap: „In feite, de persoon naar wie je zo verlangt, ben jijzelf.”

Volgens Farrarello kun je keuzes maken in het leven, vanuit een obsessie. „Waardoor je leven zo druk en ongeorganiseerd zal zijn dat je uiteindelijk je pijn vergeet.” Alhoewel, pijn valt niet te vergeten, concludeert de filosoof. „Je kunt het onderdrukken, maar nooit wegvegen. Tenzij je er echt werk van maakt om ernaar te luisteren.”

Obsessie begrijpen

Farrarello legt uit dat een mens zichzelf wat tijd moet gunnen om de obsessie te begrijpen. „Verlang je ernaar om bij de ander te zijn? Wat zou deze ontmoeting zo bijzonder maken? Wil je dat deze persoon op de hoogte is van je interesses? Wil je dat deze persoon de diepte van je gedachten en creativiteit erkent?” Daarna is het volgens de filosoof de truc om meer naar jezelf te kijken. „Besteed aandacht aan je eigen interesses en maak daar tijd voor. Besteed aandacht aan seksualiteit, met een partner of door leuke seksuele avonturen te beleven. Wees ambitieus, begin dingen te doen, waarvan je inbeeldt die met de persoon van jouw obsessie te doen.”

Een obsessie is nu eenmaal zware stof, volgens Farrarello. Liever een stormachtige obsessie die door ons leven raast, dan onze eigen trauma’s en problemen onder ogen te komen. Wil je dat oplossen? Dan zul je volgens de filosoof diep bij jezelf op zoek moeten gaan.

Actie ondernemen en verdergaan

Maar volgens haar kan het leerzaam zijn om op te letten welke behoeften je hebt en waarvan je hoopt dat die ene persoon jou dat gaat geven. Farrarello benadrukt dat dat weleens jouw pijnpunt zou kunnen zijn. Waar je om mag huilen, rouwen en aandacht aan mag besteden. Wellicht is het tijd om die pijn onder ogen te komen, actie te ondernemen en verder te kunnen gaan.

7 veelvoorkomende fouten die koppels in een relatie maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.