Emma Jansen
Emma Jansen Relaties & seks 17 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Is het normaal om te fantaseren over iemand anders dan je partner? Dit zegt een seks- en relatietherapeut

Je ligt samen met je partner, waar je enorm veel van houdt, in je bed. Het wordt ineens heel intiem en jullie beginnen elkaar te liefkozen. Plots schieten gedachten over je collega of iemand anders door je hoofd en je kunt de gedachten maar niet stopzetten. Je bent graag met je partner en vraagt jezelf vast af: waarom fantaseer ik over een ander? Is het normaal? Ga ik nu soort van vreemd?

Metro UK sprak met seks- en relatietherapeut Rhian Kivits. Zij vertelt je de waarheid over fantaseren over een ander in je relatie.

Onderzoek over fantaseren

We hebben allemaal een eigen tactiek om bij het ongrijpbare orgasme te komen. Het is soms lastig en voor sommigen van ons helpt het om een kleine leuke fantasie te creëren in ons hoofd. De lesbische dating-app HER startte een onderzoek. Het bleek dat de gebruikers ervan niet op zeker fantaseren over hun partners als ze masturberen, of dat nu samen met hun partner is of alleen. Meer dan de helft zei dat ze ‘aan iemand dachten die ze kennen’, terwijl slechts 30 procent aan hun partner dacht. Deze resultaten staan los van het feit of je alleen of samen met je partner masturbeert.

Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat zowel mannen als vrouwen soms fantaseren over andere mensen terwijl ze seks hebben. Maar is dat schadelijk voor je relatie?

De waarheid is dat het prima en normaal is om over iemand anders te fantaseren, zelfs als je met een partner naar bed gaat. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. „Als er fantasieën over iemand anders in je opkomen en je bent niet van plan ernaar te handelen, dan is dat oké”, zegt Kivits. „Dit is niet vreemdgaan en het betekent ook niet dat je je partner niet leuk vindt en niet liefhebt.” Het is echter niet goed als je liever met de persoon bent waarover je fantaseert. „Dat is dan niet oké, want dan gebruik je de fantasie om de relatie waarin je zit dragelijker te maken.”

Waarom fantaseren we over anderen?

Het kan ook zijn dat je deze fantasieën als een soort pleister gebruikt. Je vertrouwt er dan zo op dat deze fantasieën je zullen laten klaarkomen. „In dit geval is het nuttig om na te denken over wat er nog meer zou kunnen zijn om jullie plezier samen te verbeteren en te vergroten”, zegt Kivits. „Daarnaast zal het helpen om te werken aan eventuele seksuele problemen in de relatie.” Als je zeker weet dat je veel van je partner houdt en bij de persoon wil blijven, dan is niet nuttig om je fantasieën te veel te analyseren. We zijn nou eenmaal mensen en geen robots. Je kunt er niets aan doen als je je aangetrokken voelt tot je collega, buurman of een ober. Waarschijnlijk zit er verder niks achter dan dat je er alleen opgewonden van wordt.

„Fantaseren is een heel normaal aspect van menselijke seksualiteit. Mensen die dit omarmen zijn vaak meer seksueel open, expressiever en in vrede met hun seksuele zelf”, zegt Kivits.

Moet ik het vertellen?

De keuze is aan jezelf of je het nodig vindt om het aan je partner te vertellen. Als de fantasieën niks voor je betekenen en je weet dat het je partner zal kwetsen, is het misschien beter om het niet te vertellen. Maar als het je echt dwars zit, kan je het bespreekbaar maken. Het is belangrijk om deze afwegingen te maken en de eventuele gevolgen te aanvaarden.

„Het kan ook pit toevoegen aan de slaapkamer voor koppels die graag hun fantasieën over andere mensen samen delen”, zegt Kivits. „Voel je echter niet verplicht om het te delen. Je hebt immers recht op deze fantasieën.” Stel je kiest ervoor om het te delen, denk dan ook aan je eigen grenzen. Je hebt recht op je privacy, ook in de relatie.

Zie de fantasieën niet als iets negatief. Het is namelijk een schets van wat jij fijn zou vinden. Je kan er van leren en het vervolgens toepassen in je eigen slaapkamer. „Het rijk van de fantasie kan vaak veel gevarieerder, levendiger en extremer zijn dan het normale seksleven van een persoon. In feite fantaseren veel mensen over seksuele handelingen op partners die ze in de echte wereld nooit zouden willen”, vult Kivits aan. „Zolang je de grens tussen fantasie en realiteit kunt onderscheiden, je de relatie hebt die je wil en je geniet van een gezond, bevredigend seksleven, is het allemaal goed.”

Insmeren maar! We kunnen (eindelijk) langere tijd genieten van zonnig weer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.