Julia Osendarp
Julia Osendarp Relaties & seks 30 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Zijn we gemaakt voor ‘casual seks’? Een seksuoloog geeft uitleg

‘Casual seks’, zoals een onenightstand of het friends with benefits-mechanisme. Pure lust, geen gevoelens dus. Gewoon een potje ongecompliceerde seks. Maar in hoeverre kan dat? En verschillen mannen daarin van vrouwen? Een seksuoloog deelt haar visie daarover.

Seksuoloog Sarah van Pelt aan tegen het Belgische HLN dat in principe bij ‘casual seks’ geen emotionele connectie komt kijken. Maar Van Pelt legt uit dat het nu eenmaal niet zo zwart-wit gesteld is als het om onze emoties gaat. „Het is vrijwel onmogelijk om je als persoon emotioneel volledig af te sluiten. Seks is per definitie dichtbij iemand komen en dat doet wel iets met je als mens. Wij zijn allemaal van nature op zoek naar verbinding. Die behoefte om ons continu close te voelen tot iemand is er zelfs al vanaf de geboorte.”

‘Casual seks’, kan dat?

Bij ‘casual seks’ is het nu juist de bedoeling dat het allemaal wat afstandelijker gaat. Een ‘leeg’ gevoel overhouden na een vrijpartij puur gebaseerd op lust, kan dan ook volgens Van Pelt om de hoek komen kijken. „Je bent letterlijk in elkaar verstrengeld en ontzettend intiem. Daarna zeggen dat dit ‘niets voor je betekent’, lijkt mij moeilijk en gaat zelfs een beetje tegen onze natuur in.”

De seksuoloog benadrukt dat seks zonder emotie volgens haar haast niet mogelijk is. Onder meer genot, jouw lichaam en die van anderen leren kennen en als bedpartners elkaar aan leren voelen, heeft soms wat tijd nodig. „Een eerste vrijpartij met een onbekende is immers niet altijd geweldig”, waarmee zij dus niet zozeer in het succes van een onenightstand gelooft. Een ‘friend with benefits’-relatie zou daarin beter kunnen werken, al benadrukt de seksuologe dat bedpartners in die vorm eigenlijk al een verbinding met elkaar aangaan.

Verschillen in losse seks mannen en vrouwen

Maar er blijkt genetisch gezien ook daadwerkelijk een verschil tussen man en vrouw. „Oxytocine komt vrij tijdens de seks bij zowel mannen als vrouwen. Bij vrouwen is dit echter in veel grotere hoeveelheden. Waardoor vrouwen al sinds de oertijd de neiging hebben om zich na de geslachtsgemeenschap te willen nesten en gevoelens van liefde en veiligheid opwekken.” Omdat de man een minder grote hoeveelheid oxytocine aanmaakt, zou hij zich minder vaak slecht voelen na een losse vrijpartij, volgens onderzoek. En ook de The Independent schrijft over een onderzoek dat in het tijdschrift Sex Cult verscheen. Daaruit bleek dat vrouwen over het algemeen meer „negatieve emotionele gevolgen” van losse seks hebben dan mannen. Eerder ander onderzoek toonde aan dat vrouwen vaker spijt ervoeren (46 procent) na casual seks dan mannen (23 procent).

Maar Van Pelt benadrukt dat het beeld dat een man moeiteloos voor een potje seks met jan en allemaal het bed induikt, ook door de maatschappij neergezet wordt. „Mannen zijn géén emotieloze jagers. Dit verkeerde beeld heeft onder andere te maken met de pornoficatie van de maatschappij en de sociale druk die mannen wordt opgelegd.” En volgens de seksuoloog heeft dat zijn weerslag. „Mannen durven zich minder snel kwetsbaar op te stellen.” Bij vrouwen werkt dat volgens Van Pelt  andersom. Stellen zij zich niet kwetsbaar op en nemen ze een man ‘casual’ mee naar huis, dan is daar een oordeel.

‘Casual seks’ met gemeenschappelijk doel

En juist kwetsbaarheid lijkt bij seks van belang. „Maar jezelf afsluiten en kiezen voor casual seks lijkt dan een veiligere en makkelijkere optie”, aldus Van Pelt. Volgens de seksuoloog moet je jezelf goed kennen en daarover durven communiceren, als je voor een losse vrijpartij kiest. „Er zijn natuurlijk veel redenen waarom mensen voor ‘casual seks’ kiezen. Is het voor de fun of is er een bepaalde klik én jullie willen het allebei? Dan zou ik zeggen go for it.” Ook klinisch psycholoog Sally Austen legde tegen The Independent uit dat je bij ‘casual seks’ hetzelfde doel voor ogen moet hebben.

Datingcoach Hayley Quinn benadrukte tegen The Independent dat de één nu eenmaal beter kan omgaan met niet-relationele vormen van seks. „Voor sommigen wordt het overschrijden van een fysieke grens al snel emotioneel verwarrend als het niet tot een relatie leidt.”

Gevoelens uitspreken, aldus seksuoloog

Maar ‘casual seks’ om een laag zelfbeeld op te krikken? Je vorige relatie te verwerken of om te vluchten voor andere zaken? Dat vindt Van Pelt een minder goed idee. En ook dronken losse seks is volgens haar niet altijd de beste optie. „Wees je bewust van het emotionele kader, leer ervan en durf vooral eerlijk te zijn tegen jezelf over waarom je zou overwegen om het wel of niet te doen.”

Overigens benadrukt de seksuoloog dat er uit ‘casual seks’ ook iets kan groeien. „De kans dat er dan na verloop van tijd bij iemand iets groeit, is groot. Zeker als het een fijne connectie en goede seks is.” Van Pelt benadrukt dat zodra er gevoelens bij de zaak komen kijken, het raadzaam om de boel uit te spreken. „Soms kan iets ook pas écht ontstaan als één van de twee het pact verbreekt en zich dus kwetsbaar opstelt. Zo verlaagt die drempel voor de ander om hetzelfde te doen.” En mocht de ander niet dezelfde gevoelens delen? „Dan laat je de situatie en de persoon misschien beter los, met alle pijn en verdriet die erbij komt.”

‘Rebound’ na relatiebreuk blijkt zo slecht nog niet en dit is waarom

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.