Julia Osendarp
Julia Osendarp Relaties & seks 18 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

5 subtiele signalen die erop wijzen dat je in een toxische relatie zit

Echt niet iedere relatie is rozengeur en maneschijn, maar sommige relaties zijn van een net iets ‘giftiger’ kaliber. Deze liefdes kunnen toxische vormen aannemen en meestal willen we de rode vlaggen niet zien of herkennen we ze ‘te laat’. Trauma-therapeut Jamie Cannon somt vijf signalen op die wijzen om een ongezonde verstandhouding.

Een toxische relatie kan behoorlijk wat sporen nalaten. Therapeut Cannon legt aan het Amerikaanse Psychology Today uit dat vertrouwensproblemen, emotionele schade, depressie of angsten nog lange tijd kunnen achtervolgen. Veelal zijn ongezonde relaties gebaseerd op macht en controle. En één persoon in deze relatie trekt daarin constant aan het kortste eind.

Macht en controle

Uit onderzoek blijkt dat het lastig is om een toxische relatie te verlaten. Angst blijkt daarin een belangrijkste reden. Angst om alleen te zijn, voor de mening van anderen of om helemaal opnieuw te beginnen.

Het lastige van een ongezonde relatie is dat deze partner in eerste instantie alle juiste vakjes lijkt aan te vinken. Dit is wel afhankelijk van hoe toxisch iemand is en of de ander in het verleden eerder worstelde met moeilijke relaties. Regelmatig lijkt het of iemand daadwerkelijk ‘de ware’ of een ‘soulmate‘ is. Terwijl de één wanhopig op zoek is naar een bevredigende relatie, ziet de ander een opening om macht en controle in de relatie te manoeuvreren.

5 rode vlaggen in een ongezonde relatie

Maar het is niet zo makkelijk om ‘giftige’ signalen van een partner te herkennen. Trauma-therapeut Cannon somt er vijf op. Deze ‘rode vlaggen’  kunnen wijzen op een ongezonde verstandhouding:

1. Je krijgt een naar gevoel als je aan de toekomst denkt

De therapeut legt uit dat je lijf een goede graadmeter is. Voel je twijfel wanneer je nadenkt over de toekomst van jouw relatie? Volgens Cannon is het raadzaam om te luisteren naar signalen die je lichaam geeft. Een ongemakkelijk of naar gevoel, kunnen een rode vlag zijn.

2. Emoties delen of serieuze gesprekken, zijn een ding

Prille relaties gaan als het gaat om emoties of serieuze gesprekken minder diep. Maar naarmate de tijd vordert, wordt de band sterker en komt er ook meer diepgang. Zit je in een langere relatie en kun je nog steeds geen serieus gesprek voeren? Dat is een signaal, volgens Cannon.

In een gezonde relatie is er sprake van wederzijds respect, vertrouwen en ruimte voor kwetsbaarheden. Merk je dat jij consequent kwetsbaarder bent dan je partner? Kijk dan eens met een kritisch oog naar je relatie. „Kwetsbaarheid is een belangrijke manier waarop toxische individuen macht en controle krijgen over een andere persoon.” Kwetsbaarheid is mooi, als het van twee kanten komt.

3. Je voelt je verantwoordelijk voor de uitkomst van de relatie

Maak je je vaker zorgen? Of bewaak jij de relatie meer dan je partner? Dan is het volgens de therapeut raadzaam om jouw relatie eens nauwkeurig te bekijken. Daarbij waarschuwt ze ook voor afhankelijkheid. Volgens Cannon kunnen relaties uit balans raken, wanneer de ene persoon probeert de relatie overeind te houden en de ander vrij spel heeft om te doen wat ze willen. „Dat is een klassiek teken dat er achter de schermen toxiciteit op de loer ligt.”

4. Schoonfamilie of vrienden waarschuwen of geven subtiele hints

Mocht je in de relatie inmiddels de vrienden of familie van jouw partner kennen, dan kunnen zij onheil voorspellen. Grappen ze constant over de relatiegeschiedenis van jouw partner? Of vragen ze je veelvuldig hoe je het toch met hem of haar volhoudt? Volgens Cannon kan een beetje grappen of plagen geen kwaad, maar mocht je een vreemd onderbuikgevoel eraan overhouden? Dan moet je daar volgens de therapeut altijd naar luisteren.

5. Een discussie of ruzie leidt nooit tot goede uitkomst

Een ruzie of discussie op z’n tijd kan geen kwaad. Integendeel, ze horen bij een gezonde relatie. Waarbij je gedachten, meningsverschillen en emoties uitspreekt. Maar zodra je ruzies oneindig lijken zonder oplossing en steeds weer terugkeren, kan dit een signaal zijn.

Durf je je niet uit te spreken of heb je het gevoel dat je op je tenen loopt, dan kan dat eveneens een signaal zijn. Een ‘eerlijk gevecht’ bij ruzies is een proces, maar moet uiteindelijk groeien. Blijft het steeds op hetzelfde punt hangen? Dan zit je niet op het goede spoor.

Onderbuikgevoel bij toxische signalen

Tot slot benadrukt de therapeut nogmaals dat het van belang is om naar je onderbuikgevoel te luisteren. „Luister naar je lichaam, let op je instincten en neem de tijd om mogelijke rode vlaggen echt te onderzoeken. Het kan je op de lange termijn een hoop hartzeer besparen.”

Mannen met psychopathische trekjes ‘faken’ persoonlijkheid om vrouw te imponeren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.