Bedrock.nl
Bedrock.nl Relaties & seks 2 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Waarom we steeds vaker bindingsangst hebben

Meer dan de helft van alle mensen heeft een onveilige hechtingsstijl. Dit kan zich uiten in bindingsangst, waarbij je bang bent om commited voor een relatie te gaan. Dit kan heel lastig zijn in de liefde. Hoe ga je hier in hemelsnaam mee om?

Veel mensen zoeken verbinding en toewijding bij de ander in de vorm van een relatie of huwelijk. Niks mis mee natuurlijk, als dit op een gezonde manier gebeurt. En daar gaat het vaak mis. Sommige mensen hebben namelijk geen gezond voorbeeld om te volgen als het gaat om relaties. In films, op televisie en op social media zie je namelijk alleen veel sprookjesachtige taferelen – terwijl je ouders misschien wel een vechtscheiding hebben gehad.

Dít is waarom veel mensen last hebben van bindingsangst én hoe je daarmee omgaat.

Miljoenen singles

Zo kan je als (jong)volwassene maar moeilijk een realistisch beeld vormen van  de liefde. Hierdoor kan het minder gemakkelijk zijn om te beginnen aan relaties en je open te stellen – je weet gewoon niet waar je moet beginnen. Oftewel: bindingsangst. Relaties lijken tegenwoordig steeds minder vanzelfsprekend, te zien aan de miljoenen singles in Nederland.

We trouwen ook steeds op latere leeftijd dan vroeger, blijkt uit onderzoek. Je zou kunnen denken dat het ligt aan het groeiende individualisme in onze maatschappij. Daardoor kan het voor stelletjes moeilijker zijn om gezonde en stabiele relaties te vormen.

Aan de andere kant zijn we er ook bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen waardoor we makkelijker alleen blijven. Tot je 25ste samenwonen met huisgenoten is helemaal niet zo gek meer tegenwoordig, terwijl je vroeger dan al sneller huisje, boompje, beestje had.

Moeite met binding

Dat steeds meer mensen moeite hebben met binding, valt dus heel goed te verklaren. De individualisering van onze maatschappij, ongezonde verwachtingen van relaties en een vrij leven zijn allemaal factoren die je tegenhouden op om je open te stellen voor de liefde. Daarbij komen ook nog je persoonlijke, individuele factoren die meespelen hierin.

Dus, wat doe je eraan? De eerste stap kun je dan maken door je beeld van de liefde opnieuw te vormen en je verwachtingspatroon aan te passen.

Accepteer je angst

Als je van jezelf weet dat je moeite hiermee hebt, ben je al een heel eind. Bewustwording is stap één, acceptatie de tweede. Accepteer het feit dat bij relaties nou eenmaal een bepaalde vorm van onzekerheid komt kijken. Wachten tot een relatie komt waar er helemaal geen twijfels zijn, heeft vaak geen zin. Zeker als je bindingsangst hebt, zijn die angsten er toch wel. Heel zonde om je tegen te laten houden daardoor.

Neem je tijd

Meteen keihard van stapel lopen, kan best snel gebeuren als je heel gek op iemand bent. En dat is ook precies de manier waarop het stuk kan lopen. Door iets rustig op te bouwen, kan je ook fijn wennen aan het idee van een relatie. Een tijdje daten voordat je er compleet voor gaat, is meestal heel verstandig. Geef dit ook aan bij je future lover.

Communiceer goed

Sowieso is communicatie één van de belangrijkste bouwstenen van je relatie. Reden genoeg om goed aan te geven wat er op je hart ligt. Natuurlijk zeg je niet op de eerste date dat je moeite hebt met commitment. Maar als het daten wat serieuzere vormen aanneemt, kan je dit prima aangeven.

Durf risico’s te nemen

Soms moet je risico’s nemen, ook al vind je het heel eng. Wat hierbij ook goed kan werken, is om te kijken waar je bindingsangst vandaan komt. Is het oude pijn van vroeger waarmee je je blijft identificeren? Is het vooral je ego? Als je onderbuikgevoel goed zit, dan klopt het vaak ook. Durf dus risico’s te nemen, maar blijf ook naar je intuïtie luisteren

Weet wanneer je je kan binden

Tuurlijk voel je angst, als je niet helemaal lekker klikt met iemand. Kijk dus kritisch naar de persoon waarmee je date: past hij of zij wel echt goed bij jou? Hebben jullie dezelfde waarden en begrijpt diegene hoe jij in elkaar zit? Als dit totaal niet het geval is, dan is binden misschien niet een heel goed idee.

Bijvoorbeeld wanneer jij aangeeft het rustig aan te willen doen, maar je toekomstige partner blijft pushen om jou constant te zien.

Luister naar je gevoel

Yes, zoals we al eerder noemden, is je intuïtie heel belangrijk. Luister dus heel goed naar je gevoel, vooral naar je onderbuikgevoel en naar je hart.

Als deze jou een ja-gevoel geven, weet je dat binden misschien best wel kan. Check ook eens hoe je je voelt als je bij je toekomstige partner bent. Voel je je gelukkig, jezelf en op je gemak? Dan is het veilig om je open te stellen – en uiteindelijk te binden.

Met deze tips kan je beter leren omgaan met bindingsangst. Blijf je nou echt structureel moeite hebben met binding en je openstellen, dan is het helemaal niet gek om hier eens met een therapeute over te praten.

Krijgen we toch nog een korte nazomer? Volgende week temperaturen tot boven de 20 graden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.