Bedrock.nl
Bedrock.nl Relaties & seks 5 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Met deze simpele truc kun je ruzie voorkomen

Jullie zitten gezellig een avondje in een café, hebben een paar drankjes op en voor jullie het weten zijn jullie in een verhitte discussie belandt die uitmondt in ruzie. Herkenbaar? Maar vaak is ruzie zó onnodig en in veel gevallen is het zelfs te voorkomen.

En onthoud deze simpele truc maar goed, want uiteindelijk heeft iedereen baat bij het vermijden van onnodige conflicten. Of dat nou in een romantische relatie is, in familiecontext of op de werkvloer.

Samenwonen tijdens de lockdown onder de loep

Om te onderzoeken hoe ruzies vermeden zouden kunnen worden, onderzochten wetenschappers 716 samenwonende volwassenen tijdens de lockdown. In de eerste fase van de studie beantwoordden de deelnemers vragen over hoe frequent, hoe langdurig en hoe intens ze ruzie maken met hun partner.

Vervolgens werden de deelnemers opgedeeld in vijf gerandomiseerde groepen. Elke groep kreeg een andere schrijfopdracht:

  • Groep 1 moest een ruzie met een romantische partner beschrijven vanuit een neutraal oogpunt, alsof een derde persoon de aanschouwer van de ruzie zou zijn.
  • Groep 2 moest een conflict met hun romantische partner omschrijven aan de hand van hun diepste gevoelens en gedachten.
  • Groep 3 moest een ruzie met een niet-romantische partner omschrijven vanuit een neutraal oogpunt, alsof een derde persoon de aanschouwer van de ruzie zou zijn.
  • Groep 4 moest een ruzie met een niet-romantische partner omschrijven aan de hand van hun diepste gevoelens en gedachten.
  • Groep 5 werd gevraagd om huishoudelijke taken zoals de was doen te beschrijven.

Schrijven over ruzie

Wat bleek? Schrijven over conflicten en ruzies vanuit een neutraal standpunt vermijdt toekomstige ruzies. De onderzoekers verklaren: „Vanuit de 3de persoon schrijven, stelde de deelnemers in staat om hun gedachten te ordenen. Zo konden ze de ruzie in een objectiever daglicht zien. Het vermijdt dat mensen in een defensieve modus blijven hangen. In deze modus zien ze enkel waarom zij gelijk hebben en de ander niet. Daarbij doet dit mensen vaak realiseren dat het om een kleinschalig, nietszeggend conflict gaat dat niet per se zware gevolgen hoeft te hebben voor een relatie.”

Kortom: raak niet in paniek wanneer je in een ruzie belandt met de ander. Neem de tijd om erover te schrijven, alsof je een vlieg in de kamer zou zijn. De wetenschap heeft immers uitgewezen dat dat écht een goede strategie is om onnodige ruzies in de toekomst te vermijden.

Verkeersruzie escaleert: automobilist in de file steekt vrachtwagenchauffeur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Met deze simpele truc kun je ruzie voorkomen
Sluiten