Metro
Metro Relaties & seks 6 okt 2020 / 17:27 uur

Jongeren: gratis anticonceptie en les over aangeven grenzen

Jongeren vinden dat scholen tijdens lessen over seksuele voorlichting ook les moeten geven in het herkennen en respecteren van grenzen. En een nieuw kabinet moet volgens jongeren meer geld steken in de aanpak van seksueel geweld. Ook vinden ze dat anticonceptie gratis beschikbaar moet zijn.

Ipsos heeft de mening van duizend jongeren gepeild, in opdracht van kenniscentrum seksualiteit Rutgers. Aan de jongeren (18 tot 25 jaar) werd gevraagd wat de politiek in de nieuwe kabinetsperiode beter moet regelen. Dit werd gedaan in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021.

Aanpak van seksueel geweld

80 procent van de jongeren vindt dat er op school verplicht les gegeven moet worden over het herkennen en respecteren van grenzen. Driekwart vindt dat de regering de aanpak van seksueel geweld hoger op de agenda moet zetten. Daarnaast vindt een deel van de jongeren (59 procent) dat Nederland andere landen moet aanspreken als jongeren daar geen vrije keuzes kunnen maken.

„We weten uit eerder onderzoek dat jongeren de seksuele vorming op school niet hoog waarderen”, zegt directeur Ton Coenen van Rutgers in het AD. „Jongeren verwachten meer aandacht voor relaties en omgaan met elkaar.” Volgens Coenen worden buiten de school – vooral in ‘het uitgaanscircuit’ – grenzen makkelijker overschreden. „Wij zeggen niet: ‘niemand mag elkaar aanraken’, maar maak het bespreekbaar. We weten dat de grens niet voor iedereen op hetzelfde punt ligt. Door daarover te leren praten kun je seksueel geweld voorkomen.”

VVD en GroenLinks populair

De politieke voorkeur van de jongeren is ook onderzocht. Onder mannen was de VVD het populairst, bij vrouwen was dat GroenLinks. Ongeacht hun partijkleur vinden zij preventie het belangrijkst: het voorkomen van seksueel geweld, gratis anticonceptie en toegang tot abortus staan in de top-3. „Het lijkt alsof de jongeren over dit onderwerp minder gepolariseerd denken dan de partijen zelf”, zegt Coenen.

„We zien dat jongeren van alle politieke kleuren preventie in meerderheid belangrijk vinden. Van VVD (67%) tot SP (86%). Het is echt hoog tijd dat de nieuwe regering de preventie van seksueel geweld oppakt.”

Lees ook: Beveiligingsbranche maakt zich zorgen over mondkapjesplicht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Jongeren: gratis anticonceptie en les over aangeven grenzen
Sluiten