Redactie Metro
Redactie Metro Relaties & seks 19 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Date scoren? Correct taalgebruik maakt aantrekkelijk

Regelmatig door het aanbod op datingapps aan het scrollen maar zit een date er niet in? Dan hebben we misschien het geheim voor je gevonden. Foutloos berichtjes schrijven maakt je namelijk aantrekkelijker.

Mocht je iemand zijn die regelmatig typfouten maakt, niet zo goed is in d’s en t’s of in alle haast de regels van interpunctie aan je laars lapt, dan zou dat je mismatches nog wel eens kunnen verklaren. Uit een nieuw onderzoek blijkt namelijk dat taalfouten je minder aantrekkelijk maken.

Geen oog voor detail

Leden van een online dateservice werd gevraagd om een aantal profielen te beoordelen. In sommige profielen stonden allerlei taalfouten, anderen waren juist helemaal correct. Ruim 800 Nederlandse singles werd om een mening gevraagd.

Fouten als letters (per ongeluk) omdraaien of hoofdletters op de verkeerde plek, stoot veel deelnemers tegen het zere been. Volgens de singles hebben mensen die deze fouten maken geen oog voor detail en zijn ze slordig.

Geen interesse

Tess van der Zanden is promovendus aan Universiteit Tilburg en voerde het onderzoek uit. „In het geval van online daten, kan onoplettendheid worden geïnterpreteerd als een gebrek aan moeite doen of weinig interesse in een datingprofiel opstellen”, zegt ze tegen PsyPost. „Dit wordt vaak gezien als onaantrekkelijk.”

Mocht je moeite hebben met spellen, dan is er ook goed nieuws. De fouten in je profiel worden slechts door 33,5 procent van je mogelijke matches opgemerkt. „Een verrassend groot aantal mensen zag niet of er fouten in het profiel stonden", zegt Van der Zanden. De mensen die de fouten in het profiel zelf wel opmerkten, knappen helaas wel nog sneller af.

Goeie foto!

Een foto waar je op je paasbest opstaat, kan wel een hoop redden. Bij mensen die als bovengemiddeld knap worden beschouwd, werden fouten in de profieltekst minder opgemerkt dan gemiddeld mooie mensen. Toch tipt Van der Zanden dat je het beste even een spellingscontrole over je profiel heen kunt laten gaan. Het maakt je kans op succes net even wat groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Date scoren? Correct taalgebruik maakt aantrekkelijk
Sluiten