Metro
Metro Relaties & seks 3 sep 2018 / 13:35 uur

1 op de 5 jongeren stuurt wel eens pikante foto’s

Heb jij wel eens een pikant kiekje gestuurd? Eerlijk zijn! Het blijkt namelijk dat 1 op de 5 jongeren niet bang is om weleens naaktfoto’s via Whatsapp, e-mail of social media te versturen. Dit blijkt uit onderzoek van SmartStudentDeals onder 475 jongeren tussen de 18 en 25 jaar.

Hoger opgeleiden vaker ondeugend

Het onderzoek wijst uit dat lager opgeleiden vaak iets voorzichtiger zijn met het verzenden van pikante foto’s. Zo geeft 22 procent van de lager opgeleiden aan dat zij berichten met pikante inhoud versturen, terwijl dat bij de hoger opgeleide jongeren op bijna 1 op de 3 is. Vooral 20-, 24- en 25-jarigen zijn digitaal actief op dit gebied.

Maar wat delen we dan eigenlijk? Foto’s worden het meest gedeeld. Spannende filmpjes zijn populairder onder lager opgeleiden, terwijl de hoog opgeleide jongeren sexting helemaal hip vinden om het spannend te houden.

Passief zorgen maken

Stiekem dus toch nog best wat jongeren die zichzelf letterlijk en figuurlijk bloot geven via hun smartphone. Niet al te privacybewust, zou je denken. Echter blijkt privacy onder jongeren weldegelijk een actueel onderwerp. Zo geeft 76% aan zich door het nieuws bewuster te zijn van privacy-risico’s. Ook geeft 1 op de 5 jongeren aan zich zorgen te maken over online privacy, maar ondanks de zorgen passen zij hun internetgebruik niet aan.

Dit komt overeen met de manier waarop jongeren tegen digitale privacy-risico’s aankijken. Zo staat gehackt worden niet in de top drie. Wel worden identiteitsdiefstal, het uitlekken van wachtwoorden en digitale virussen gevreesd.

Webcam gluurders

Een ander topic dat door recente incidenten en series zoals Black Mirror zeer actueel is onder jongeren, is het afschermen van de webcam om ongewenste gluurders te voorkomen. Toch blijkt slechts een beperkt deel van de jongeren hiermee bezig te zijn en heeft meer dan de helft de webcam niet afgedekt. En als ze de webcam wel afschermen? Dan plakt ruim 1 op de 3 er gewoon zelf even iets overheen. De ‘professionele’ webcamafschermers zijn totaal niet populair.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
1 op de 5 jongeren stuurt wel eens pikante foto’s
Sluiten