Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Relaties & seks 13 aug 2018 / 13:54 uur

Eenzame single eerder dood dan te dikke mensen

Single zijn, de één vindt het top de ander zit er echt niet op te wachten om ’s avonds in een leeg huis thuis te komen. Nu blijkt uit een nieuwe studie dat die eenzaamheid ook echt gevaarlijk is. Gevaarlijker dan obesitas.

Mensen die zich regelmatig eenzaam voelen zouden namelijk vijftig procent meer kans hebben jong te sterven, terwijl dat bij mensen met obesitas dertig procent is, schrijft The New York Post. Volgens het nieuwe onderzoek moeten we eenzaamheid dan ook gaan behandelen als een bedreiging voor de volksgezondheid. Steeds meer mensen zouden eenzaam zijn en het is blijkbaar heel slecht voor je.

Sociale contacten

Uit een review van 218 verschillende onderzoeken over het effect van eenzaamheid concludeerden Amerikaanse wetenschappers dat degene met slechte sociale contacten (oftewel geen vrienden, familie etc.) vijftig procent meer kans hadden om jong te sterven dan de mensen met goede sociale contacten. Sociale isolatie – zoals de wetenschappers het noemen – is dus zeer ongezond.

Fundamentele behoefte

Volgens dokter Dr. Julianne Holt-Lunstad, auteur van het onderzoek en hoogleraar psychologie aan de Brigham Young University, is sociaal verbonden zijn met anderen „een fundamentele menselijke behoefte, cruciaal voor zowel welzijn als overleving." Uit extreme voorbeelden is al gebleken dat baby’s die in de kwetsbaarste fase van hun leven te weinig menselijke aandacht krijgen, zich amper ontwikkelen en soms overlijden. „Daarnaast wordt eenzame opsluiting ook nog steeds gebruikt als straf."

Holt-Lunstad claimt ook dat steeds meer Amerikanen te maken hebben met eenzaamheid en dat dat dus absoluut geen goede ontwikkeling is. Om dit probleem op te lossen zou de wetenschapper meer geld willen voor onderzoek en denkt ze dat het goed is kinderen op jonge leeftijd – bijvoorbeeld op school – heel specifiek sociale vaardigheden bij te brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eenzame single eerder dood dan te dikke mensen
Sluiten