Metro en ANP
Metro en ANP Relaties & seks 10 feb 2018 / 07:54 uur

Valentijnscadeau kopen we op het laatste moment

Aankomende woensdag is het weer zo ver: Valentijnsdag. Voor de één de dag van de romantiek, voor de ander pure onzin. Wat je er ook van vindt, degenen die cadeautjes kopen, doen dit in ieder geval op het allerlaatste moment.

Het weekend voor Valentijnsdag is natuurlijk hét moment om alvast een cadeautje in huis te halen. Maar nu blijkt dat bloemisten en webwinkels er juist rekening mee houden dat zij op 14 februari (op het allerlaatste moment dus) nog even keihard aan de bak moeten.

Piek

„Alleen een appje sturen is not done”, zegt Michel van Slingerland, marketing- en salesmanager van bloemenbestelsite Fleurop. „Vorig jaar lieten mensen massaal boeketten bezorgen, wat leidde tot een forse omzetstijging. Wij verwachten dat deze trend dit jaar doorzet.”

Webwinkel Bol.com voorziet vooral een stijging van het aantal ‘Vandaag Bezorgd’-bestellingen. Cijfers van eerdere jaren laten zien dat valentijnsaankopen vaak op het laatste moment plaatsvinden. Bol.com zag vorig jaar al een enorme piek in de bestellingen op de avond voor of de ochtend van Valentijnsdag, waarbij opvallend vaak gebruik werd gemaakt van de bezorgservices ‘Vandaag Bezorgd’ en ‘Vandaag Ophalen’.

Twijfel over cadeau

Volgens Bol.com kan dit ook met twijfel te maken hebben. De meeste Nederlanders vinden Valentijnsdag in eerste instantie „opgelegd, te zoet en onnodig”. Maar naarmate de dag echt dichterbij komt, gaan veel mensen toch twijfelen. Ze worden bang dat hun partner straks opeens wel met een verrassing komt, terwijl zij met lege handen staan. Dan wordt er vaak uiteindelijk toch wat gekocht.

Ook het bedrag dat we uitgeven aan een liefdesgeschenk loopt op. Vorig jaar ging het om 29 euro, in 2014 was dat nog 27 euro. Opvallend detail: mannen geven gemiddeld zo’n 7 euro meer uit dan vrouwen.

Bloemisten

Vanzelfsprekend zijn bloemisten in ons land heel blij met de dag der liefde. Bloemenveiling Royal Flora Holland noemt aankomende week één van de drukste weken van het jaar. Deze keer worden er waarschijnlijk 300 miljoen bloemen en ruim 25 miljoen planten verhandeld. Dat is bijna dubbel zoveel als in een normale week.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Valentijnscadeau kopen we op het laatste moment
Sluiten