Amarins de Boer
Amarins de Boer Relaties & seks 9 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Is het erg dat we onze partner vaak niet begrijpen?

We begrijpen elkaar in een relatie vaker niet dan wel, ook al zijn we al jaren samen. Slechts twintig procent van wat onze partner denkt en voelt, schatten we juist in. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent.

Onderzoekster en klinisch psychologe Céline Hinnekens liet 150 Vlaamse stellen twaalf minuten ruziemaken voor de camera. De koppels moesten discussiëren over herkenbare onderwerpen die vaker voor een conflict zorgen in hun relatie, zoals geld of de balans tussen werk en privé.

Is het erg dat we onze partner vaak niet begrijpen?
Herkenbare thema zorgen in elke relatie wel voor spanningen, aldus de onderzoekster. Foto: Colourbox.

Na de sessie moesten de koppels vragen over hun partners beantwoorden. Zo werd gekeken of ze de gedachten en gevoelens van hun partners konden inschatten. Conclusie: we weten niet goed wat er omgaat in de ander.

Hoog tempo

Dat komt volgens de onderzoekster omdat we tijdens een discussie vooral op onze eigen gedachten gefocust zijn. Daarnaast ligt het tempo in een discussie erg hoog. Je moet snel denken en reageren en hebt daardoor geen tijd om alles in overweging te brengen.

Relatiedeskundige Paulien Timmer kijkt niet vreemd op van de uitkomsten. „Voor dit onderzoek is geobserveerd in een ruziesituatie. Dan ga je anders met elkaar om dan in een gewone situatie, want tijdens een ruzie staat je lichaam in een soort overlevingsstand.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen veel grotere doemdenkers zijn als het gaat over de gedachten van hun partner, dan omgekeerd. Vrouwen schatten de gedachten van hun man vaak te negatief in. „Voor mannen zijn ruzies vaak veel heftiger”, legt Timmer uit. „Dat komt omdat vrouwen al van jongs af aan leren om hun emoties te verwerken, namelijk op momenten dat ze praten over een moeilijke kwestie.”

Mannen slaan dicht

Daarom is het goed om tijdens een ruzie even twintig minuten bij elkaar weg te gaan, adviseert Timmer. „Anders krijgen mannen een overflow aan emoties die ze niet kunnen verwerken.” Het gevolg: ze slaan dicht. En als mannen moeilijker uit hun woorden kunnen komen, denken vrouwen negatiever over hun partner dan nodig is. „Dat mannen op zulke moment iets moeilijker onder woorden kunnen brengen, heeft ermee te maken dat mannen het vaak niet zo snel kunnen verwerken." Over het algemeen denken mannen niet zo veel tijdens een ruzie. „Alleen maar: wanneer kan dit stoppen?”

De hersenen van mannen en vrouwen werken gewoon echt anders, gaat de expert verder. „Mannen denken veel meer in hokjes. Bij vrouwen loopt alles meer door elkaar. Die verschillen zorgen soms voor onbegrip.”

Magische relatie

Toch hoeft het niet erg te zijn dat we elkaar niet altijd begrijpen, zegt Timmer. „Als je elkaar maar probeert te begrijpen en daar moeite voor doet.” En, zo benadrukt ze, investeer in de positieve dingen. „Een magische relatie heeft een verhouding 20:1. Als je elkaar op één punt niet begrijpt, probeer elkaar dan op twintig andere dingen wél te begrijpen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.