Redactie Metro
Redactie Metro Relaties & seks 6 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

7 verschillende stalkers op een rij

Zangeres Lana del Rey had onlangs een stalker achter haar aan die een poging deed tot ontvoering. Het is ondertussen al een bekend fenomeen dat fans een obsessie creëren die kan overslaan in stalking. Maar wist je dat er verschillende vormen zijn van stalking? Metro licht ze uit.

Stalken is het continu lastigvallen van een persoon waardoor hij of zij zich ontnomen voelt van z’n vrijheid en veiligheid. Het is een psychologisch machtsspel dat iemand helemaal gek kan maken. Er zijn verschillende gradaties van stalking en er zijn ook verschillende soorten stalkers. In de meeste gevallen zijn stalkers psychisch of emotioneel labiele mensen.

De psychotische stalker

1. De eerste stalker is een merkwaardige: ‘de psychotische stalker’. Deze stalkt vanuit een psychose en bedoelt het eigenlijk heel goed. Hij of zij denkt bijvoorbeeld dat het slachtoffer ontvoerd gaat worden door marsmannetjes en wil de persoon in kwestie hiervoor behoeden.

De afgewezen stalker

2. ‘De afgewezen stalker’ is een van de meest bekende. Deze probeert graag een afwijzing te herstellen. Dit kan een verbroken liefdesrelatie, vriendschap of ontslag zijn. De afgewezen stalker probeert deze relatie te herstellen maar kan ook uit zijn op wraak. In dit geval kan de stalker erg jaloers zijn en intimiderend overkomen. In sommige gevallen wordt hierbij ook geweld gebruikt.

De wraakzuchtige stalker

3. De volgende stalker lijkt erg veel op de vorige. ‘De wraakzuchtige stalker’ probeert de relatie alleen niet te herstellen maar is enkel op wraak uit. Hij of zij zal het slachtoffer zolang mogelijk lastigvallen totdat zijn wraakgevoel langzaam is weggeëbd. De stalker zal het slachtoffer veel angst proberen aan te jagen en kan erg obsessief zijn.

De intimiteitszoeker

4. Als vierde in de rij hebben we ‘de intimiteitszoeker’. Deze vorm van stalking komt het meeste voor bij bekende personen. Deze stalker wil maar al te graag een liefdevolle en intieme relatie met het slachtoffer. Hij of zij is er dan ook van overtuigd dat het slachtoffer dit ook wil en als hij lang genoeg volhoudt ze een relatie zullen krijgen. Bij afwijzing kan die erg agressief worden en dit kan het stalkergedrag verergeren. Hij stuurt brieven, belt veelvuldig, geeft cadeaus en ga zo maar door. Als het slachtoffer een andere relatie krijgt zal de stalker dit uiten in extreme jaloezie.

De jager

5. De volgende stalker is ‘de jager’. Van deze stalker heb je het vaak niet door dat hij of zij je in de gaten houdt. De jager kan zijn slachtoffer de hele dag zo onopvallend mogelijk bespioneren omdat hij of zij zich voorbereidt op een groter misdrijf (meestal seksuele redenen). Deze dader is vaak seksueel gestoord, heeft vaak een laag zelfbeeld, slechte sociale vaardigheden en ook vaak een lage intelligentie.

De incompetente versierder

6. Dan hebben we nog ‘de incompetente versierder’. Deze stalker zoekt ook een intieme relatie maar heeft vaak een gebrek aan sociale vaardigheden, is extreem introvert en kan vaak niet op een ‘normale’ manier aan een relatie beginnen. Wel heeft hij of zij vaak de gedachte dat iedereen verliefd op hem kan zijn. Deze ‘incompetente versierder’ kan zomaar op vreemden afsluipen om ze vervolgens te vragen om hun telefoonnummer, andere informatie of proberen te kussen.

De politieke stalker

7. En als laatste hebben we dan ‘de politieke stalker’. Hierbij gebeurt het stalken niet vanuit emotie maar is het een weloverwogen daad. Bij deze vorm hoeft de stalker verder ook geen psychische problemen te hebben. Het kan bijvoorbeeld gaan om een vader die het heft in eigen handen wil nemen en een veroordeelde pedofiel weg te stalken. Hierbij is het dus pestend bedoeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.