Sofie Smulders
Sofie Smulders Relaties & seks 27 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Tinder weet meer van jou dan je je realiseert

Heb jij Tinder al een tijdje op je telefoon staan? Dan is de kans groot dat de app een heleboel informatie over je verzameld heeft. Een journaliste van The Guardian vroeg deze info op en het bleek angstaanjagend veel te zijn.

Sinds december 2013 zit Judith Duportail op Tinder. Afgelopen maart besloot ze de informatie op te vragen, waar iedere inwoner van de Europese Unie om kan vragen. Volgens Tinder zijn het echter maar weinig mensen die het doen.

Een 800 pagina’s tellend document kreeg Duportail op haar bord. Hierin stond niet alleen hoe vaak ze de app gebruikte en hoeveel matches ze had, maar bijvoorbeeld ook Instagramfoto’s van een verwijderd account, de leeftijdsrange van de mannen waarin ze geïnteresseerd was, hoe lang anderen haar foto’s bekeken, welke woorden ze vaak gebruikte en wat ze graag at.

Privacy

De twee wetenschappers die Duportail om een verklaring vroeg, zijn allebei niet verbaasd. Zo legt Oliver Keyes van de universiteit van Washington uit dat alle apps op onze smartphone die we met enige regelmaat gebruiken informatie over je bevat.

„Apps als Tinder maken gebruik van een simpel fenomeen: we kunnen data niet voelen”, legt socioloog Luke Stark uit. „Dit is waarom het zoveel met je doet als je het geprint ziet. We zijn fysieke wezens. We hebben iets materialistisch nodig.”

Duportail maakte zich ook druk om haar privacy. Ze confronteerde Tinder ermee. Een woordvoerder claimt dat de informatie nodig is om de gebruikerservaring te personaliseren en te optimaliseren. Hoe de informatie gebruikt wordt bij het maken van matches, daar wilden ze helaas niet op ingaan.

Uit een onderzoek uit juli 2017 onder 100 proefpersonen blijkt dat gebruikers van sociale datingapps gevaarlijke vaak informatie over zichzelf weggeven zonder het zich te realiseren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.